Kakva je bila sezona?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 21.05.2012.
10:23
Izvor: Sportske.net

Završen srpski šampionat, pesimisti će reći da bolje da se nije ni igrao i da su stvari okamenjene. Optimisti ukazati na više navijača, par prijatnih iznenađenja kada su pitanju klubovi, ali i nadu da bi poboljšana infrastruktura mogla na duže staze da do

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Gotovo je (neki će reći Bogu hvala), sezona u Srbiji je završena. Na sreću bez žrtava, sa pokojom polomljenom glavom, nešto ređim sukobima navijača, ali i novinom, tri međusobno suprotstavljene grupe na jednoj utakmici.

U svakom slučaju ništa se nije promenilo u vrhu, Partizan je i dalje dominantan mada je proleće dalo nadu Crvenoj zvezdi da će se posle pet godina jesenas stvari promeniti.

Dočekali smo i ispratili Avrama Granta, treneri su padali kao kruške. Samo petorica ljudi su početak i kraj dočekali na istom poslu.

Publike je bilo više, Novi Pazar i Radnički su predstavljali osveženje, ali kakav se fudbal igrao, dosta navijača će reći da je jednostavno potrošilo dva sata nizašta, svakog vikenda.

U Srbiji se igra na gol manje, na Balkanu imamo najmanji prosek golova po meču, verovatno smo i u Evropi među najneefikasnijim takmičenjima.

Partizan i Zvezda su podelili plen, veće parče je ostalo u Humskoj mada će proleće želeti da zaborave zbog tri derbi poraza.

Bitka za titulu je rešena jesenas, takođe, manje - više je bilo poznato na kraju prvog dela da Metalcu nema spasa. Iznenađenje je ispadanje Čačana koji na papiru imaju bolji tim od četiri ili pet ekipa u ligi, ali naravno da to ne znači ništa. Borac je imao turbulentnu godinu, van i na terenu, šok terapije ali i zvučan zimski prelazni rok nisu pomogli, nakon dekade sele se u niži rang.

Iznenađenje je Jagodina, odigrali su sjajan šampionat, izborili Evropu, verovatno će naplatiti rezultat. Imponuju njihov skor na strani i mada nisu bili naročito efikasni ovaj tim je bez sumnje prijatna novina u učmalom srpskom fudbalu.

Vojvodina je treća što je svakako realno, ali nemaju zbog čega da budu zadovoljni, Novosađani su u kolotečini, bez pomaka godinama.

Radnički je ostao praznih ruku u borbi za Evropu iako je bio blizu, pali su u samom finišu. Odigrali su godinu za pamćenje, ovo je njihov najbolji plasman u istoriji, mada realno, svejedno je da li si 5. ili 14. sa stanovišta nagrade koju mesto nosi.

Ne zaboravimo ni Slobodu koja se ustalila u gornjem domu srpskog fudbala i pored prodaja igrača. Klub je na neki način fenomen, imaju istog trenera godinama, a veliki dobitak za njih ove sezone je renovirani stadion "Begluk". Uz to Sloboda ima pozitivan skor sa šampionom, od četiri meča sa "večitima" izgubila je jedan i to nezasluženo.

Spartak i OFK Beograd su imali i veće ambicije ali su tu gde pripadaju, u sredini je i Javor, koji je odličnom prolećnom serijom izbegao strepnju u poslednjim kolima. Isto se može reći i za Smederevce, osim što je kod njih jesen bila ključ, posle su igrali rekreativno. U godini u kojoj su ostali bez stabilnog izvora finansiranja "Oklopnici" mogu da budu zadovoljni.

Kuljani su takođe bili bolji nego obično, mada je doduše iščilela ona euforija sa starta. Stiče se utisak da su organizovaniji, mnogo profesionalniji a uspeli su da vrate navijače na stadion što je za svaku pohvalu.

Rad je razočarao, kako smo i rekli, oni su na kraju prošle sezone sebi pucali u nogu kada je smenjen Nikolić, vratio se početkom proleća, stabilizovao tim. ali nije bilo vremena da ozbiljnije konkurišu rivalima iz gornjeg doma.

BSK je demantovao "upućene" koji su tvrdili da će sigurno ispasti. I oni imaju stadion, solidan tim ali nisu uspeli da iz velikog naselja kakvo je Borča regrutuju jaču posetu.

Pazarci su preživeli, to je osnovni utisak, na kraju ih je posle trenerskog valcera Bekvalac doveo do luke spasa. Imali su kvalitetnije igrače nego što rezultat pokazuje, ali često nisu delovali kao ekipa. Uz to, klub boluje od dečjih bolesti kada je organizacija u pitanju.

Sve to su nadoknadili navijači, sigurno najbolji deo kluba, ali oni neće biti dovoljni naredne sezone. Naime, druga godina je teža, euforija prolazi, Novi Pazar mora da bude organizovaniji, da radi više planski, da ne gasi stalno požar već jednostavno zacrta neki cilj i drži se toga.

Slede letnja iskušenja za najbolje, Partizan će u kvalifikacije za LŠ, Zvezda, Vojvodina i Jagodina u LE, ko preživi pričaće.

Dobro bi bilo da neko od srpskih timova stigne do evropske jeseni, ovako je bilo prilično tužno i nezanimljivo.

Ali, možda i previše očekujemo od srpskog fudbala...

Kako ste vi videli sezonu.

Ne propustite