Kinalja - odlazak "narodnog" fudbalera

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 02.04.2012.
21:29
Izvor: Sportske.net

U Italiji bi Đorđi Kinalja u nekoj romansiranoj biografiji mogao da prođe kao latinski Džordž Best. Naravno nije ima ni blizu toliko talenta u džepovima kao legendarni Irac, ali je njegov kultni status posledica stava i posvećenosti, tako retkih u današnj

Povezane vesti

Za današnje klince Đorđo Kinalja ne znači ništa, za one koji su o njemu slušali, odlazak "Long Džona" je dokaz da umiru poslednji "narodni fudbaleri".

Za njegove ispisnike? Njima je najteže, ovakve vesti su pokazatelj da vreme curi između prstiju.

Kad kažem "narodni fudbaler" ne mislim pežorativno, u pitanju je neko sa kim su se tribine poistovećivale. Mogli biste da zamislite sebe na njegovom mestu.

Kinalja je davao celog sebe, u njegovoj igri nije bilo ničega što bi ostavio za sledeću nedelju, a navijače (ne mislim na frustriranu balavurdiju što je tu da bi našla povod da mrzi) ne možete da prevarite.

Takvi kao Kinalja su svojeglavi, društveno često neprihvatljivi, ali svoji.

Fudbalski ponikao u Velsu, on je od malih nogu birao ulogu buntovnika, bez obzira što mu je često nedostajao razlog. Što će reći žestoki momci "nije dao na sebe" bilo da je u pitanju teren, bilo ono što je okolina često očekivala da učini.

Odlučio se za teži put, dokazivao se u domovini roditelja kroz pakao nižih liga do dolaska u Lacio, gde je njegovo požrtvovanje nagrađeno. Pre toga je insistirao da prođe obuku u italijanskoj vojsci, a svojim korenima je dodao i ponos služenja zemlji. Kažu da Italijani postaju patriote kad su daleko od Bel Paese, Kinalja je jedan od dokaza.

Bilo mu je potrebno četiri sezone da se kroz šumu osporavanja, ali i administrativnih začkoljica probije do Lacija, no i u životu je bio kao na terenu, uporan i spreman da čelom naleti na svaki zid. Nekada te prepreke i odustanu suočene sa nekim tvrdoglavim kao Kinalja. Ima kultni status na severnoj tribini "Olimpika", doneo je L'Akvilama prvu titulu i to pošto su osetili gorčinu Serije B nekoliko godina pre.

Kakav je bio na terenu?

Potcenjivan, nazivam "bikom" bez trunke elegancije, slonom u porculanskoj radnji, ali efikasan.

Kinalja je karakter unosio u igru, kada se sa tribina čuje "Non mollare mai", mnogi pomisle baš na njega. "Nikad ne odustaj", taj bi mu epitaf sjajno pristajao.

Samo, takvi likovi su u dobru najbolji, u lošem... Pa, umesto konstatacije neka posluži podatak da je odigrao samo 14 mečeva za "Azure", da je demolirao svlačionicu 74. na Mondijalu u Nemačkoj, kada ga je selektor Ferućo Valkaređi izveo iz igre protiv Haitija.

Podsetnik za tadašnje trenere je glasio, "uradi sve, ali nemoj da menjaš Kinalju". Njegov "mister" u Laciju, Maestreli je to znao, Kinalja mu je taj dug vratio golovima i "Skudetom".

Kasnije je otišao za porodicom u Ameriku a nekako nije razumeo Italiju, odnosno mnogo je više voleo domovinu sa distance od nekoliko hiljada kilometara.

U Kosmosu je Kinalja bio Pele, a Pele samo jedan od ostalih. Brazilci ne vole da pričaju o tome, Italijani obožavaju, taj čuveni Kosmos je bio Kinaljin tim, to svlačionica nikada nije osporila. Nije ni smela, poznavajući Đorđovu naviku da pesnicama reši bilo kakvu raspravu.

Pogađete šta se desilo kad su se svetla ugasila?

Kinalja je prvo izvršio harakiri postavši predsednik Lacija 1983. Ta avantura se završila u suzama. Kasnije je probao sa Fođom, pa onda da preuzme Lacio pre Lotita. Optužen je za pranje novca, a tužilaštvo ga je sumnjičilo da je bio samo pion Kamore. Napolitanci su probali da preuzmu klub, koristeći se bolećivošću navijača prema Kinalji.

Na kraju balade, nije smeo da priviri u Italiju, u patriji ga je čekala ćelija. Umro je juče od posledica srčanog udara na Floridi.

Long Džon (nadimak dobio po piratu iz Stivensonovog "Ostrva sa blagom, mada će većina pomisliti da je njegov raskalašni život razlog za ovo ime) je otišao u 65. godini. Nostalgičari će konstatovati da je sa njegovim odlaskom sahranjen i deo romantičnog fudbala kakav smo nekada gledali.

Drugi će ga nazvati naivkom za koga je kraj karijere bio i kraj sveta. Sada je to bezbedno reći, jer u Kinaljinom prisustvu niko se ne bi usudio da takve stvari izgovori.

Legat je zastava koja je srasla sa Curvom Nord u Rimu. Kako rekoh, to je spomenik Đorđu Kinalji, sve ostalo je manje važno.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.