Koji je najvredniji fudbalski brend?

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 26.05.2014.
09:54
Izvor: Sportske.net

Nova lista se nije promenila na samo vrhu, ali su rezultati poražavajući za Mančester Junajted. Njihove "bučne komšije" napreduju!

Povezane vesti

Šta je brend?

U teoriji to bi bila cena koju neko mora da plati za dozvolu dakoristi ime kluba, a u nju su uračunati prethodni uspesi, pozicijana globalnog tržištu, dugovečnost i potencijal za napredak u odnosuna konkurente.

Mnogo parametara ulazi u procenu, a lista Football Brand Financevaži za najpouzdaniju kada je ova kategorija u pitanju. Naravno daće potencijalni sponzori konsultovati listu pre ulaganja, od nje izavisi odluka o marketinškim akcijama kompanija.

Drugu godinu u nizu na prvom mestu je Bajern iz Minhena. Trijumf uEvropi, ili bolje da kažemo apsolutni trijumf ih je doveo na čelo,zadržali su je i ove sezone, mada bi sledeće mogli da budu ugroženiod drugoplasiranog Real Madrida koji im je preoteo i evropskutitulu.

Naime, Bajern vredi 896 miliona dolara, Real je drugi sa 768,preskočili su ove sezone Mančester Junajted. Loša sezona jeuzdrmala "Đavole", tržište to ne oprašta, njihov brend je izgubiona ceni za oko 60 miliona. Sada su treći, iza njih Barselona kojaje takođe izgubila na vrednosti zbog slabe sezone. Junajted vredi739, Barsa 622 miliona.

Uspeh se isplatio Sitiju, na petom su mestu, 510 miliona, njihovbrend raste, uostalom osvojili su dve titule za tri godine umarketinški daleko najjačoj ligi na svetu.

Njihova vrednost je kada se pogledaju ranije liste porasla nekolikoputa, prvi put ove sezone, iza sebe su, mada samo za par milionaostavili PL rivale, Arsenal i Čelsi.

Na top 10 listi su još Liverpul, Borusija Dortmund i Pari SenŽermen.

Neverovatno, ali istinito, italijanskih klubova nema, problem ješto je tržište u Aziji podeljeno, nova bitka će se voditi samo jošza Severnu Ameriku.

Recimo Pari Sen Žermen je dovođenjem velikih zvezda svoju vrednostpovećao za četiri puta za proteklo vreme od kada su Zlatan i ostaliu klubu.

Veliki gubitnik, osim Mančester Junajteda je razumljivo Milan kojije izgubio blizu 30 miliona na vrednosti brenda, a taj pad će sebez takmičenja u Ligi šampiona nastaviti.

Od Italijana jedino raste Juventus koji je preskočio sada Milanposle dramatičnog skoka, dominacija u Seriji A, ali i stvari poputstadiona u svom vlasništvu i globalnog prepoznavanja krozsponzorstvo FIAT-a su učinili da "Bjankoneri" dobiju na vrednostičak 67 miliona evra.

Oni su 13. najboji od italijanskih klubova, ispred njih su od 11.mesta Šalke i Totenhem. Inter je iza, na 15. mestu, ali daleko odJuventusa i Milana.

U top 20 su još Ajaks, Galatasaraj, HSV, Atletiko Madrid koji jeskočio duplo, sada vredi 127 miliona, i Everton koji je imaoodličnu sezonu u PL.

Iz top 20 je ispao Napoli, kome je doduše porasla vrednost, oni surecimo ispred Rome, iako imaju manje navijača u Italiji, jer subolje pozicionari među italijanskim iseljenicima, od kojih je dostasa juga Italije.

Korintijans je i dalje najveći brend u Južnoj Americi, ali i oni suzabeležili veliki pad, velika je i razlika između kupovne moćiEvrope i Južne Amerike. Interesantno je da je u top 50 još tribrazilska kluba, ali Boke i Rivera iz Argentine nema, pre svegazbog malog tržišta...

Kada su lige u pitanju EPL je daleko ispred svih ostalih, Fulamkoji je ispao iz lige je recimo u top 50,

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.