Lekari: ''Brza hrana i pivo na OI? Ne, nikako...''

Autor: Beta Beta
utorak 01.05.2012.
18:23
Izvor: Beta

Olimpijske igre u Londonu sve su bliže, a britanski lekari danas su se usprotivili činjenici da će sponzor Igara biti ''Mekdonalds'', smatrajući ovaj lanac brze hrane nespojivim sa vrhunskim sportom.

Povezane vesti

Grupa britanskih lekara kritikovala je danas što će sponzor Olimpijskih igara u Londonu biti lanac restorana Mekdonalds, navodeći da to šalje pogrešnu poruku naciji u kojoj se gojaznost stalno povećava.

"Vrlo je tužno što dogadjaji koji slavi apsolutno najbolje od sportskih dostignuća sponzorišu kompanije koje doprinose problemu gojaznosti i nezdravih navika", rekao je portparol Akademije kraljevskih medicinskih koledža, Terens Stivenson.

"Big mekovi", pomfrit i milkšejkovi biće deo Mekdonaldsovog ekskluzivno nazvanog menija na Olimpijskim igrama.

Ovaj gigant brze hrane uskoro će u Olimpijskom parku otvoriti svoj najveći restoran na svetu, koji podseća na dvospratnu katedralu i koji će moći da ugosti 1.500 mušterija.

Mekdonalds će biti jedini dostavljač hrane koji će moći da prodaje hranu pod svojim imenom na Igrama. U Olimpijskom selu će raditi poseban restoran Mekdonaldsa, uz tri postojeća u Olimpijskom parku.

Pored Mekdonaldsa, kompanija Koka Kola ima ekskluzivna prava na prodaju bezalkoholnih pića u objektima u kojima će se održati Igre. Hajneken je imenovan za zvanično pivo Olimpijade.

Lekarska grupa pozvala je britansku vladu da ograniči reklamiranje Mekdonaldsa, Koka Kole i Hajnekena tokom Igara koje će se održati u Londonu od 27. jula do 13. avgusta.

Teško je, medjutim, da će se to desiti.

Organizatori Igara branili su odluku da prihvate sponzorski sporazum sa Mekdonaldsom kao dobar poslovni potez.

"Sponzori donose ogromnu količinu novca potrebnog da se organizuju Igre. Bez naših partnera, kao što je Mekkdonalds, Igre se jednostavno ne bi održale", piše u saopštenju organizatora.

Oko četvrtina Britanaca je gojazno, a stručnjaci predvidjaju da će ih do 2030. biti polovina ukupnog stanovništva.

Gojaznost i zdravstveni problemi povezani sa njim koštaju zdravstveni sistem Britanije oko četiri miliona funti godišnje.

"Ove marke koriste Olimpijadu da bi se povezale sa medaljama i vitkim sportistima u formi. Oni ne žele da razmišljamo o debelim, nezdravim ljudima kada mislimo o njihovim proizvodima", rekao je Stivenson.

Britanija se bori i sa rastućim problemom alkoholizma, za koji stručnjaci predvidjaju da će se pogoršati tokom Olimpijskih igara.

"Kada bilo koji veliki sportski dogadjaj ima zvaničnog dobavljača alkohola, to šalje potpuno pogrešne poruke mladima, pošto se navode na mišljenje da nijedan veliki dogadjaj nije potpun bez alkohola", rekao je ser Ijan Gilmor, specijalni savetnik Kraljevskog koledža za lekare za alkohol.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.