Mamić deli lekcije "večitima"

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 06.07.2013.
12:30
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Dinama iz Zagreba odavno je poznat po svojoj umešnosti da "proda robu" inostranim kupcima a zrada Dinama u prethodnoj deceniji svedoči o tome koliko je bolje poslovao zagrebački klub od "večitih" rivala iz Beograda koji su nekada bili instituci

Povezane vesti

Poslovanje Zdravka Mamića dovelo je Dinamo na čelo liste najkvalitetnijih klubova u regionu a priliv novca koji "Modri" ostvaruju od prodaje igrača doveo ih je na četvrtu poziciju u Evropi kada se gleda količina zarađenog novca tokom zimskog prelaznog roka.

Dinamo je u 2013. godini inkasirao 18.000.000 evra od prodaje dvojice igrača što Partizanu i Crvenoj zvezdi teško može da pođe za rukom u predstojećim godinama.

Poslednji transefer koji je Partizan obavio a koji je iznosio više od 10 miliona evra bio je onaj Mateje Kežmana u PSV.

Tada je na napadaču zarađeno oko 14.000.000 evra a ako treba podsetiti to se dogodilo pre ravno 13 godina! Od tada je najveći novac zarađen na transferu Stefana Savića u Mančester Siti koji je platio 12.000.000 evra za crnogorskog internacionalca.

Ako Partizan treba da se zamisli nad svojim poslovanjem, šta tek reći za Crvenu zvezdu koja svoje talente "poklanja" evropskim klubovima a da za njih dobije samo naknadu za trening i stipendiranje koja je propisana od strane UEFA.

Zvezda je poslednji put dobila više od 10.000.000 evra za svog igrača u 2001. godini kada je Goran Drulić prodat za 13.000.000 evra Saragosi.

U poslednjih nekoliko godina Zvezda ne uspeva da kvalitetno zaradi na igraču i sve se svodi na nužnu prodaju radi preživljavanja.

Ako se saberu transferi koje su od 2000. obavili Partizan, Zvezda i Dinamo, dolazi se do sledećih podataka.

Dinamo je od 2000. godine zaradio oko 130 miliona evra od prodaje igrača. Partizan je u istom periodu inkasirao oko 105 miliona evra što nije preveliki zaostatak za Zagrepčanima. Zvezda je od tri navedena kluba najlošije poslovala sa zaradom od 71 milion evra od prodatih igrača.

Kada se podvuče crta jasno je zašto Dinamo uspeva da bude redovan učesnik evropskih takmičenja a dva srpska najveća kluba moraju da zbijaju redove pred šampionima Farskih Ostrva, Jermenije i Malte.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.