Medalja Džesija Ovensa iz Berlina stavljena na aukciju

Autor: Beta Beta
utorak 03.12.2013.
08:26
Izvor: Beta

Jedna od četiri zlatne medalje koje je osvojio legendarni atletičar Džesi Ovens na Ol u Berlinu 1936. godine stavljena je danas na internet aukciju koja će trajati do 7. decembra.

Povezane vesti

Ovens je na Olimpijadi u Berlinu osvojio zlatne medalje na trkama na 100 i 200 metara, štafeti 4 puta 100 i skoku u dalj.

Potpredsednik aukcijske kuće SCP Den Imler rekao je da je medalja autentična, ali da se ne zna koja je tačno od četiri osvojene u Berlinu.

"Autentičnost medalje je potvrđena. Ovens je jednu medalju dao glumcu Bilu Robinsonu i sada njegova udovica želi da je proda. Ne znamo u kojoj je disciplini osvojena", rekao je Imler.

On je dodao da se ne zna gde se nalaze ostale tri medalje.

Kćerka Džesija Ovensa Marlin rekla je da se nada da će medalju otkupiti neki muzej, koji će je javno izložiti da ljudi mogu da je vide.

Olimpijske igre 1936. godine u Berlinu je organizovao Adolf Hitler, na kojim je želeo da promoviše nacistički režim i "arijevsku superiornost" nad ostatkom sveta.

Nemačka je bila najuspešnija država na Olimpijadi 1936. godine, ali Hitler nije bio zadovoljan što je zvezda igara bio crnac Ovens.

Legendarni atletičar je preminuo 31. marta 1980. godine u 67 godini.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.