Mesi profesionalac u fudbalu, amater u oblasti poreza

Autor: Beta Beta
četvrtak 26.09.2013.
20:12
Izvor: Beta

Velika poreska utaja za koju je optužen fudbaler Barselone Lionel Mesi predstavlja karikaturalan primer amaterstva kod nekih sportista, posebno kod fudbalera, kojima upravljanje novcem predstavlja deo njihovog imidža, ocenjuje danas agencija Frans pres.

Povezane vesti

Dok ostali sportisti s velikim primanjima, kao što su teniseri, igrači golfa i vozači Formule 1 imaju potpunu slobodu da izaberu "svoje poresko sedište", fudbaleri su primorani da plaćaju porez u zemlji njihovog poslodavca, odnosno kluba.

Igrač Barselone, Argentinac Lionel Mesi, i njegov otac optuženi su pred španskim pravosuđem da su utajili, na veštački način, porez u vrednosti od oko pet miliona evra od prihoda koji je povezan i sa eksploatacijom Mesijevog imidža u periodu od 2007. do 2009. godine.

Takva praksa može biti legalna, kada se radi pod kontrolom firmi koje se bave imidžom sportiste. "Mnoge grupe to čine u nekim zemljama Evropske unije gde je porez povoljan, a to su Holandija, Luksemburg i to sve na zakonskoj poreskoj osnovici", rekao je Didije Pulmer, stručnjak za ta pitanja.

On dodaje da se to "u fudbalu, međutim, radi preko fantomskih firmi, koje nemaju operativnu moć, i zbog toga se sve pretvara u utaju i prevaru".

U slučaju Mesija, fudbaler je koristio fiktivne firme koje se navodno nalaze u Urugvaju i Belizeu, maloj državi u centralnoj Americi. Lako je videti da je reč o sumnjivim firmama koje žele samo da izdaju fakture kako bi dobile naknadu s ciljem da se izbegne plaćanje poreza, objasnio je Pulmer.

Mesi na taj način nije plaćao porez Španiji, zemlji gde se nalazi njegov klub, već je davao honorare fantomskim firmama.

U međuvremenu, Mesi je morao da plati pet miliona evra zbog utaje poreza Španiji. Španski sud je međutim zakazao saslušanje Mesija i njegovog oca za 17. septembar, ali je to saslušanje odloženo za deset dana. Zbog dobre saradnje između Argentine, odakle je Mesi, i Španije, on i njegov otac Horhe će izbeći zatvorsku kaznu.

Mesi je kasnije nastavio redovno da plaća porez Španiji.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.