Mihajlović: "Ko dobije crveni, isključen je iz reprezentacije!"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 19.03.2013.
21:59
Izvor: Sportske.net

Za razliku od izjava koje je ovih dana davao medijima u Srbiji, pokušavajući da emocije vezane za duel sa Hrvatskom ostavi po strani, Siniša Mihajlović je za italijansku "Gazetu" posvedočio koliko zapravo emocija nosi duel bivših republika SFRJ.

Povezane vesti

Uoči okupljanja pred derbi meč grupe "A" kvalifikacija za SP u Brazilu selektor Srbije govorio je kako je fudbal zabava i kako treba otići u Zagreb i zabaviti se, igrati fudbal i boriti se za bodove kao i na svakoj drugoj utakmici.

Da u našem selektoru još uvek tinjaju jake emocije koje je osećao tokom duela sa Hrvatskom u Zagrebu, 9. oktobra 1999. godine svedoče i njegove reči iz intervjua italijanskoj "Gazeti".

"Devetog oktobra 1999. godine moja Srbija, tada još uvek Jugoslavija, igrala je prvi meč protiv Hrvatske nakon ratnih dešavanja između dve zemlje a utakmica je nosila ogroman ulog, plasman na EP 2000. Stadion u Zagrebu je bio kao vulkan. Policije je bilo na svakom koraku. Bivši saigrači iz reprezentacija sada su stajali jedan naspram drugog, a ja sam bio jedan od njih" počeo je priču Mihajlović.

"Kada smo istrčali na teren, video sam ogroman transparent na kome je pisalo 'Vukovar 1991', grad koji je bio simbol krvoprolića u građanskom ratu. Grad gde sam rođen iz braka hrvatice i Srbina. Grad gde sam prohodao i odrastao. Kada sam ga ugledao, poklonio sam se ka travi, prekrstio i pomolio za sve žrtve pale u ratu. To je izazvalo salve uvreda na moj račun, kad god bih imao loptu u posedu. Na kraju se sve srećno završilo, igrali smo 2:2 i kvalifikovali smo se na EP a mediji u Srbiji su mi dan kasnije dali desetku za prikazanu igru" rekao je Mihajlović.

Italijanski medijima posebno je bio interesantan podatak da je Adem Ljajić i dalje u Mihajlovićevoj nemilosti iz dobro poznatih razloga iako u Fiorentini pruža fenomenalne igre.

Kao što je govorio nakon incidenta sa pevanjem himne, Mihajlović je i ovoga puta bio nepokolebljiv u svojoj odluci da za Ljajića neće biti mesta sve dok ne zapeva "Bože Pravde".

"Kao selektor očekujem da svi igrači i članovi stručnog štaba pevaju himnu. To je pravilo, Ljajić ga je prihvatio a onda ga odmah ignorisao. Nisam trener koji gleda samo talenat, već kompletnu ličnost jednog fudbalera. Želim da budem siguran da mogu da se oslonim na moje izabranike. Kada Ljajić bude zapevao nacionalnu himnu, biće mu dozvoljeno da igra za reprezentaciju" odlučno je Mihajlović ponovio svoj stav.

Selektor Srbije posebnu pažnju usmerio je na disciplinu uoči meča u Zagrebu istakavši da će svaki nesportski gest svojih igrača, koji bi mogao da bude kažnjen isključenjem, značiti i isključenje iz reprezentacije.

"Ukoliko neko od mojih igrača u petak bude isključen zbog nesportskog ponašanja, nikada više neće igrati za Srbiju pod mojim vođstvom. Vreme je da se zaboravi na prošlost, da pružimo jedni drugima ruku pomirenja i da gledamo u budućnost" istakao je Mihajlović.

A svoju budućnost, Mihajlović je za "Gazetu" opisao na sledeći način.

"Sebi sam postavio tri cilja ka trener. Da vodim svoju zemlju na SP, da otvorim novu eru u reprezentaciji koja će biti bazirana na poštovanju pravila, fer-pleja, osećaja nacionalne pripadnosti, i da Srbiji vratim imidž gostoprimljive zemlje koji je narušen mnogobrojnim navijačkim ispadima" rekao je Miha.

Videćemo hoće li Mihajlović uspeti u svojim namerama a duel u Zagrebu mogao bi da pokaže koliko je daleko od ostvarenja zacrtanih ciljeva i to za 90 minuta koliko traje meč na "Maksimiru".

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.