MOK razmatra ''slučaj Šmit''

Autor: Beta Beta
ponedeljak 02.04.2012.
22:31
Izvor: Beta

Slučaj mađarskog predsednika i dugogodišnjeg člana MOK-a Pala Šmita koji je optužen za plagijat biće razmatran na narednoj sednici te organizacije.

Povezane vesti

Medjunarodni olimpijski komitet (MOK), razmotriće slučaj plagijata zbog koga je predsednik Madjarske i dugogodišnji član MOK-a Pal Šmit podneo ostavku na funkciju šefa države, saopštila je danas ta organizacija.

"MOK će tražiti da pregleda sve relevantne činjenice vezane za slučaj i potom odlučiti da li je potrebno preduzeti neke mere", navodi se u saopštenju svetske olimpijske organizacije.

Šmit je danas podneo ostavku zbog skandala o njegovoj doktorskoj disertaciji iz 1992. godine na temu modernih Olimpijskh igara za koju je univerzitetska komisija utvrdila da sadrži zančajan deo teza koje su već objavljene u dva rada drugih autora.

Bivši predsednik Madjarske je osvojio dve zlatne olimpijske medalje sa timom Madjarske na igrama 1968. i 1972. a član je MOK-a od 1983.

On je bio i potpredsednik te organizacije od 1995. do 1999, a trenutno obavlja funkciju predsednika Komisije za sport i životnu sredinu MOK-a.

Slučaj Šmita samo je jedan u nizu koji je potresao svetsku olimpijsku organizaciju, pošto je u decembru Brazilac Žoao Avelanž, funkcioner MOK-a sa najdužim stažom podneo ostavku zbog skandala iz vremena kada je bio predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA).

Bivša predsednica Olimpijskog komiteta SAD Sandra Boldvin, dala je ostavku na funkciju u MOK-u 2002. godine pošto je priznala da je lažno predstavila svoja akademska dostignuća.

Takodje, četiri člana MOK-a dali su ostavku pošto je otkriveno da su bili umešani u korupciju tokom dodele domaćinstva Zimskih olimpjskih igara Solt lejk Sitiju 1998. godine.

Još šest članova je tada izbačeno zbog istog slučaja.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.