Moto GP - Sezona počinje, ko je vaš favorit?

Autor: Beta Beta
petak 21.03.2014.
12:30
Izvor: Beta

Nova sezona Moto GP-ja kreće već u nedelju, 23. marta, i to tradicionalnom trkom u Losailu, u sred živopisne pustinje u Kataru.

Beta/AP Photo/Osama Faisal
Beta/AP Photo/Osama Faisal

Povezane vesti

Kao što smo već navikli, Moto GP sezona će biti otvorena pod reflektorima Losaila na živopisnoj stazi u sred pustinje u Kataru.

Identično kao i u Formuli 1, bilo je mnogo promena pravila, a glavna je uvodjenje "otvorene" klase, nešto izmedju fabričkih i CRT motora. Prevedeno na prost "narodni jezik", fabrička klasa su jedinstveni motori proizvedeni u fabrici, prototipovi, dok su CRT motori od delova koje možete da nabavite i u lokalnoj prodavnici, mnogo su jeftiniji, ali teško da mogu da se takmiče sa fabričkim motorima.

Ali, za razliku od Formule 1, gde se već dokazalo da će biti nemoguće predvideti ishode trka, ovde se čini da glavni "osumnjičeni" ostaju isti. Ako neko iz Jamahe ili iz Repsol Honde ne osvoji titulu (Lorenco, Rosi, Markez ili Pedrosa) bilo bi to zaista veliko iznenadjenje. Mora se uzeti u obzir i to da zvanični šampion Markez neće ući u ovu trku potpuno spreman, jer je pre mesec dana doživeo lom noge, ali do sada ga povrede nisu sprečavale da pravi magične rezultate.

Valentino Rosi će sa 35 godina postati najstariji vozač koji započinje jednu sezonu, a da je ranije osvajao višestruki broj titula u "kraljevkoj klasi". Hondi nedostaje još jedna pobeda kako bi došla do magične brojke od 250 u svojoj istoriji u Moto GP. Horhe Lorenco je pobedio u prethodne tri trke, a do sada nikada nije dobio na četiri trke za redom.

Računajući sve tri kategorije, najviše pobeda u Losaila imaju Horhe Lorenco i Kejsi Stoner (po pet).

Staza u Losailu ima 16 krivina i duga je 5360 metara. Prvo izdanje ove trke 2004. dobio je legendarni Sete Đibernau. Izgradnja staze koštala je 58 miliona dolara. Prethodne dve godine trijumfovao je Horhe Lorenco.

U kalendaru je 18 trka, a sezone se završava 9. novembra u u Valensiji. Direktan prenos trke u Kataru možete gledati u nedelju, 23. marta na Sport Klubu.

Ne propustite