Najgori igrač PL? Ali Dia - Čovek koji je prevario svet!

Autor: Boris Jovanović
utorak 06.05.2014.
10:20
Izvor: Sportske.net

Priča je istinita, ako je niste čuli verovatno nećete verovati da se desilo, ali jeste. Nepoznati Senegalac je zaigrao u Premijer ligi, iako se radilo o momku koji nije bio ni blizu profesionalca. Godina je 1996. internet u povoju, nema You tube, majstor

Ali Dia
Ali Dia

Povezane vesti

Kada pitate legendarnog Meta Le Tisijea ko je najgori fudbaler sa kojim je igrao, on uz gromoglasan smeh kaže, "Ali Dia".

Le Tisijeu je sada lako, davno je prestao da igra, ali dok je nastupa za Sautempton vladao je zakon ćutanja, ime Ali Dia nije se smelo pominjati među "Svecima". Ovaj Afrikanac je bio tabu, nešto o čemu se ne govori.

Šta se strašno desilo?

Jednog dana, bila je 1996. jesen, Gremu Sunesu, tadašnjem menadžer Sautemptona zazvonio je telefon. Sa druge strane je bio neko ko se predstavio kao Žorž Vea. Nije ponudio svoje usluge, odnosno da pređe iz Milana u Englesku, već je savetovao Sunesa da dovede Ali Diu, njegovog rođaka, koji je igrao za mlađe kategorije PSŽ i traži klub.

Oduševljeni Sunes je priznao, čuo je za Veu, čast mu je bila što uopšte razgovara sa takvom zvezdom, pa se Ali Dia pojavio za par dana u Sautemptonu, potpisao je ugovor na mesec dana, za stan i hranu, kako bi na probi pokazao šta ume.

Treba razumeti Sunesa, imao je majstora Le Tisijea i ostale prosečne igrače, gajio engleski stil, a bio mu je potreban jedan brzi napadač sa kontinenta.

Ali, na prvom treninug čekalo ga je razočaranje, Ali Dia nije imao pojma. Delovao je kao amater što je i bio, kasnije se otkrilo da je odigrao dva meča u petoj ligi za jedan klub, ali i da je otpušten jer nije bio dovoljno dobar za konferenciju.

Pazite, ovo je Premijeršip, u to vreme ne najjača liga na svetu, ali jedan od tri najbolja evropska šampionata.

Suočen sa povredama i suspenzijama igrača pred duel sa Lidsom narednog dana, Sunes stavlja na klupu Diu koji je odradio jedan trening sa ekipom i jasno pokazao da nije dovoljno dobar. Trebalo je da Dia igra za rezerve protiv Arsenala, ali je meč otkazan zbog poplavljenog terena.

Priča Le Tisije:

"Nikome nije bilo jasno, mnogi su mislili da se Sunes šali, ali niko nije očekivao da će Dia ući u igru. No, posle tridesetak minuta sam se povredio, izašao sam iz igre, u šoku sam video da me menja Ali Dia", smeje se Le Tisije.

"Tip je izgledao izgubljeno na terenu, nije znao gde treba da trči, sumnjam da je osim desetak reči i znao engleski. Bilo je i smešno i tužno gledati ga. Sunes je prebeleo i posle 15 minuta drugog dela, rezervu zamenio novom rezervom"
, seća se Le Tisije.

 
Dakle, tip koji je potpuni amater je odigrao tridesetak minuta, trčao je kao pile bez glave. U filmu bi dao gol za pobedu, ovde je Dia izašao iz igre, mada je jednom šutnuo ka golu Pokupio se posle meča i nikada više se nije pojavio u klubu, iako je imao ugovor na četiri nedelje.

Sunes je ćutao, nikome nije bilo dozvoljeno da priča o ovom blamu ozbiljnog kluba, naravno kada su Vei ispričali ovo, on je negirao da poznaje Diu, tim pre što je ovaj nepoznati fudbaler bio Senegalac, a Vea je Liberijac.

Pa ko je Ali Dia, najgori fudbaler u istoriji PL?

Kasnije je odigrao nekoliko utakmica, tako se pričalo ponovo u konferenciji, dao je i dva gola, u osam mečeva, to su, podsetimo amateri, verovatno ih je impresioniralo to što je nastupio za Sautempton protiv Lidsa.

Njegov trener iz vremena u Konferenciji, kada je nastupao za Spartanse, se samo nasmejao na pitanje kako je moguće da je Dia igrao za "Sejntse".

Kada se klupko raspetljalo, Ali Dia je verovatno gledao PSŽ na televiziji, a neki su se prisećali da je amaterski igrao za neke male francuske klubove i da negde u trećoj ligi nije uspeo da prođe probu.

Završio je fakultet u Engleskoj, nije igrao više fudbal, a niko ne zna šta je sa njim sada. Prozvali su ga "Bambi" jer se klizao kao na ledu, ali je ušao i istoriju i imaće o čemu da priča unucima.

Navijači Sautemptona i dalje mu ponekad pevaju, a postoji i tip na Fejsu koji je navodno Ali Dia, govori u trećem licu, teško je reći da li je nalog pravi. Postoji snimak od pre desetak godina u kome Dia kaže da je bio pravi fudbaler bez iskustva. Na pitanje da li ga je Vea preporučio, kralj je rekao:

"Možda, ne znam..."

I u prevari treba imati stila...


Ne propustite

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Lee Walker
Wednesday, 23.11.2016
13:48

откривен: http://thelab.bleacherreport.com/finding-ali-dia/

avatar
Alex DeLarge
Monday, 07.09.2015
14:03

Gospodar univerzuma i bog svih trolova... Znam za ovu pricu jos iz klinarskih dana, i svaki put se iskrvim od smeha kad je cujem...

avatar
gz
Monday, 07.09.2015
13:41

Ahahahha kakav doktor, ima i ona slicna prica, za onog lika iz brazila ili argentine sto se predstavljao kao rodjak nekog igraca

avatar
Pera detlić
Tuesday, 08.09.2015
22:26

Brazilac Kaizer. Jos bolja priča :D

avatar
gz
Wednesday, 09.09.2015
00:17

E jeste, slazem se :)

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Monday, 07.09.2015
13:20

Nevjerovatna prica!!

avatar
Crvena Zvezdafan
Monday, 07.09.2015
14:06

Kod nas u JSL to je prica svakog prelaznog roka

avatar
Stefan_Chelsea(Sic)
Monday, 07.09.2015
16:33

Sad ima dosta Migranata

avatar
Igors Stepanovs
Monday, 07.09.2015
13:10