NBA sve bliža Evropi?

Autor: Vladimir Nestorović
četvrtak 06.02.2014.
14:36
Izvor: Sportske.net

U poslednjih nekoliko godina često su se mogle čuti priče o ulasku NBA na teritoriju Evrope, i to u vidu osnivanja posebne evropske NBA divizije. Koliko je to zapravo realno?

Povezane vesti

Na nedavno odigranom meču između Netsa i Hoksa u 'O2 Areni' u Londonu ponovo se potegla priča o ekspanziji NBA na prostor Evrope. Iako se neki moćnici ovome protive, pre svih Mark Kjuban, vlasnik Dalasa, mnogo je više onih koji su ubeđeni da je to samo pitanje trenutka.

Novi komesar NBA lige Adam Silver pre nekoliko dana izjavio je kako je potencijalna divizija u Evropi nešto o čemu je Dejvid Štern pričao godinama. Ipak, on misli kako je umesto divizije realnije da se prvo pokuša sa nekoliko gradova koji imaju potrebnu infrastrukturu. On je naveo ponovno buđenje Londona, Berlina i Pariza kao nešto što ga veoma raduje.

Željko Obradović, po mnogima najbolji evropski trener, istakao je pre par godina kako ne vidi problem u stvaranju NBA divizije u Evropi.

"Za Amerikance, let od Njujorka do Londona je na maltene istoj udaljenosti kao i let od Njujorka do Los Anđelesa. Prema tome, zbog čega mislite da će biti problem da se napravi evropska NBA divizija? Siguran sam da se u SAD veoma ozbiljno razmišlja na tu temu." - rekao je Željko 2012. godine u intervjuu za jedan španski magazin.

Silver je takođe rekao i kako je u interesu čelnika velikih franšiza da se šire na globalnom nivou.

"U SAD živi oko 5% svetske populacije, a postoje titani biznisa koji su vlasnici NBA timova i oni to jasno vide. Neki naši timovi su veoma popularni u Evropi, kao što je to slučaj sa San Antoniom recimo. Sparsi su veliki brend u Parizu i generalno u Francuskoj." - istakao je novi komesar, aludirajući na veliki broj Francuza koji igraju u redovima Sparsa.

Kako je jasno da klubovi u Evropi ne zarađuju novac i opstaju isključivo zahvaljujući sponzorima, time je sasvim logična i njihova otvorenost prema NBA ligi. Čelnici Panatinaikosa i Real Madrida u nekoliko navrata pričali su sa bivšim komesarom Šternom o ovoj ideji, ali za sada nisu došli do rešenja.

Što se tiče naših klubova, iluzorno je pričati o tome da bi oni mogli da se nadmeću sa finansijski znatno moćnijim gigantima evropske košarke. Beograd ima 'Arenu' koja ispunjava NBA standarde, ali su potrebna znatno veća ulaganja u same timove. Zbog toga ne treba da čudi to što bi Pariz mogao da dobije A licencu ukoliko se njihov klub fuzioniše sa PSŽ-om, koji vode prebogati šeici. Kao u našoj narodnoj poslovici: "Para vrti tamo gde burija ne može..."

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.