Nevena Damjanović za "Sportske": "Srbiju čeka svetla budućnost ženskog fudbala''

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 07.05.2014.
22:05
Izvor: Sportske.net

Reprezentativka Srbije i članica subotičkog Spartaka, Nevena Damjanović, istakla je u intervjuu za "Sportske" da treba očekivati u narednom periodu ekspanziju ženskog fudbala i borbu za odlazak na neko veliko takmičenje naše reprezentacije.

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

U razgovoru za "Sportske.net", 21-ogodišnja Nevena Damjanović, članica subotičkog Spartaka i reprezentacije Srbije i nekadašnji kapiten omladinske reprezentacije, govorila je o trenutnom stanju u njenoj karijeri, Spartaku i ženskoj fudbalskoj reprezentaciji.

Za početak, predstavi se našim čitaocima, kako je uopšte tekla tvoja sportska karijera i otkud baš da se baviš fudbalom?

"Bavim se fudbalom od svoje 11. godine, zamenik sam kapitena u ŽFK Spartak i reprezentativka nacionalne selekcije. Ljubav prema sportu je oduvek postojala. U svojoj 8. godini pocela sam da treniram karate u kragujevačkom klubu ''Šampion Grand'' sa kojim sam osvajala brojne medalje na domaćim i internacionalnim takmičenjima, bila sam prvak tadašnje Srbije i Crne Gore. Nosilac sam crnog pojasa. Svoje prve fudbalske korake sam napravila u klubu ''Sušica'' iz Kragujevca, od svoje 17. godine igram za subotički klub."

Ženski fudbal kod nas nije ispraćen dovoljno za razliku od nekih drugih ženskih sportova kao što su odbojka, košarka ili rukomet, iako je tvoj Spartak igrao Ligu šampiona. Kakav je tvoj komentar na to, da li misliš da je nedostatak kvaliteta osnovni razlog?

"Ženski fudbal je jos u fazi ekspanzije i afirmacije u nasoj zemlji. S obzirom da se nalazimo još u fazi razvoja, težimo ka unapređenju sistema takmičenja i stvaranju kvalitetne i jake lige, koju ce šira javnost prepoznati. Često posle utakmica dobijamo pohvale da je naša igra zanimljivija od igre koju gledamo u muškom prvenstvu.

Klub za koji igram je uspeo da se kvalifikuje u Ligu šampiona, četiri godine za redom je šampion države, prethodne 2 godine smo osvajači kupa. Moram da dodam da se omladinska reprezentacija 2012. godine plasirala na Evropsko prvenstvo u Antaliji sto ukazuje da nedovoljna ispraćenost nije rezultat nedostatka kvaliteta, on sigurno postoji."


Subotički Spartak važi za najbolju ekipu u domaćem prvenstvu. Da li misliš da ova ekipa može da bude konkurentna ekipama koje igraju Ligu šampiona?

"Spartak iz Subotice je vec četvrtu godinu za redom šampion Srbije sto nam daje mogucnost učestvovanja u najelitnijem takmičenju. Internacionalno iskustvo nam pomaze iz godine u godinu da se psihički i fizički pripremamo za to prestižno takmičenje.

Možemo da pariramo određenim ekipama iz Evrope, što se i pokazalo na kvalifikacionim turnirima, vec dve godine Spartak se nalazi u 32 najbolje ekipe Evrope što ipak predstavlja veliki uspeh."


nevena damjanovic

Kakvi su tvoji planovi što se tiče dalje karijere, planiraš li da napustiš Spartak i odeš u inostranstvo?

"Spartak je klub koji mi je pružio odlične uslove za napredovanje. U klubu sam 4 godine, zamenik sam kapitena i pružila sam odlične rezultate. Jako sam zadovoljna u klubu i pre godinu dana sam produžila ugovor. Svakako bih u budućnosti želela da se oprobam u jačim ligama."

U kojoj ligi bi volela da se oprobaš i zašto baš tu? Ovde može i pitanje gde je najveća mogućnost za individualni napredak?

"Volela bih da se oprobam u nemačkoj ili francuskoj ligi ,smatram da se u tim ligama igra najkvalitetniji fudbal i da ima najviše prostora za napredovanje."

Da pređemo na reprezentaciju. Šanse za odlazak na SP u Kanadi su izgubljene, predstoji utakmica sa Danskom na njihovom terenu. Kakva su tvoja očekivanja od te utakmice?

"Danska je jedna od kvalitetnijih ekipa u Evropi, što pokazuju i njihovi rezultati. Meč koji je odigran prošle godine u Srbiji završen je 1:1, mislim da smo na toj utakmici pokazali da ova generacija ima kvalitet. Dobro smo pripremljene za predstojecu utakmicu, jako motivisane da pokažemo kvalitet jer naša reprezentacija može u narednom periodu da napravi značajne rezultate."

Reklo bi se da imamo velikog potencijala za budućnost, već imamo igračice u najjačim ekipa u Evropi poput Jelene Čanković u Barseloni ili Jovane Damnjanović u Volfsburgu. Da li možemo očekivati da ova reprezentacija u budućnosti ostvari plasman na neko veliko takmičenje?

"Odlaskom Jelene i Jovane načinjen je veliki korak u ženskom fudbalu u Srbiji. Jelena je sa svojim klubom osvojila nacionalno prvenstvo Španije, dok ce Jovana sa svojom ekipom igrati finale Lige šampiona. Reprezentaciju Srbije čeka svetla budućnost s obzirom da je prosek godina igračica 22, samim tim postoji mnogo prostora za napredovanje."

nevena damjanovic

Uporedi rad u Srbiji što se tiče treninga i uslova za rad sa ostalim državama. Kako bi ocenila rad u ženskom fudbalu u Srbiji?

"Pošto sam 2011. godine bila na probi u klubu Turbin Podstam videla sam kako funkcioniše tim koji je šampion države i osvajač Lige šampiona. Uslovi u kojima funkcioniše tim iz Nemacke ne mogu se čak ni uporediti sa uslovima u Srbiji.

Dosta zaostajemo za Evropom, u ovom trenutku velike su razlike. Ženski fudbal je medijski mnogo više praćen, ekipe imaju više sponzora, dok timovi u Srbiji imaju najveći problem baš u delu obezbeđivanja sredstava za normalno funkcionisanje kluba, što je i osnovni razlog zašto naše veoma mlade igračice teže odlasku iz Srbije u potrazi za boljim uslovima rada."


Za kraj, reci nam ko ti pruža najveću podršku kroz tvoju karijeru?

"Najveću podršku mi pruža moja porodica. Roditelji i moje sestre Milica, Jelena i Marija su moji najveći motivatori. Jedine osobe koje me konstantno inspirišu i zbog kojih tezim većim ciljevima. Njihova podrška je osnova mog uspeha. Dosadašnji postignuti i budući rezultati posvećeni su njihovoj nesebičnoj ljubavi.", zaključila je Nevena Damjanović u intervjuu za ''Sportske''.

Ne propustite