Ništa novo, prokletstvo svetskih šampiona!

Autor: Boris Jovanović
petak 13.06.2014.
22:59
Izvor: Sportske.net

Svetski prvak se obično loše provodi na startu. Dobro, ne gubi baš sa 5:1, ali bilo je slučajeva da se šampion izblamira.

Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko
Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko

Povezane vesti

Recimo, 1982. je Argentina uspela da izgubi na startu od Belgije koja je bila dobar tim, ali su "Gaučosi" predvođeni Maradonom bili apsolutni favorit.

Jedini gol je postigao Vanderberg, a favorit se nije mogao prepoznati na "Kamp Nou".



Četiri godine kasnije, u Meksiku su Italijani pokazali u prvoj utakmici da će teško odbraniti titulu. Odigrali su protiv prosečnih Bugara 1:1 što ipak nikoga nije iznenadilo jer su im davane male šanse. Spilo Altobeli je doveo "Azure" do prednosti, ali je Nasko Sirakov postigao gol u finišu za remi.

U Italiji 1990. Argentina je izgubila od Kameruna sa 1:0 što je bio jedan od najvećih šokova u istoriji, Omam Bijik je savladao Nerija Pumpida. Stariji se sećaju onog starta Kundea nad Kaniđom kada je kopačka dobila krila.



Nemci su u Americi na jedvite jade savladali Boliviju, a 1998. šampion Brazil je u prvoj utakmici u Francuskoj takođe tesno dobio Škotsku sa 2:1.



"Petlovi" su 2002. na otvaranju prvenstva u Seulu izgubila od Senegala sa 1:0, a jedini gol je bilo delo Diopa.

Francuska se tada propisno obrukala na prvenstu, a četiri godine kasnije u Nemačkoj, iznenađenje u duelu Brazila i Hrvatske sprečio je Kaka, jedinim golom na meču.

I onda pre četiri godine Italija je odigrala 1:1 protiv Paragvaja, što je bio početak kraja "Azura".

Da li je Španija sledeća?

Ne propustite