Ordem e progresso, Zmajevi!

Autor: Miloš Marković
subota 07.12.2013.
20:12
Izvor: Tarik Salihbegović

Bosna i Hercegovina ima grupu po meri, Fortuna je nagradila Zmajeve za vredan trud i rad koji su uložili tokom kvalifikacija za Brazil. Kako će se izabranici seletora Sušića snaći na svom mondijalskom debiju?

Povezane vesti

Bosna i Hercegovina se po prvi put od samostalnosti plasirala direktno na neko veliko takmičenje, i Fortuna je nagradila za rad, trud i napredak, što je simbolično, budući da Zmajevi debituju u zemlji fudbala, kojoj je krilatica upravo “ordem e progresso“.

Ukoliko izuzmemo Argentinu, Zmajevi su dobili protivnike po mjeri, Nigerija i Iran sigurno nisu strah i trepet afričkog, odnosno azijskog fudbala, a jedini debitant na prvenstvu bi mogao da se dočepa knock-out faze.

Izabranici Safeta Sušića će imati debi koji sanjaju svi – utakmica na najpoznatijem stadionu na svijetu, Maracani u Rio de Janeiru, protiv dvostrukih svjetskih prvaka Argentinaca predvođenih dvojbeno najboljim fudbalerom svijeta, Lionelom Messijem.

Zmajevi su već igrali sa nekom krnjom verzijom Argentine krajem mjeseca novembra, i nisu se dobro proveli – samo su Asmir Begović i smušenost Gaučosa pred golom BiH spriječili katastrofu. To je bio alarm za sve, posebno za selektora Sušića, i uprkos porazu od 2:0 može se u prenesenom značenju reći da je BiH pobjedila, izašli su iz meča sa dobijenom lekcijom i uputstvom kako igrati protiv najboljih na svijetu.

Jasno, to po automatizmu ne znači da Zmajevi imaju tajnu kako pobjediti divove svjetskog fudbala, ali stručnjak kakav zaista jeste Safet Sušić ima materijala za budućnost nakon tog meča. U tom meču BiH može i mora odigrati hrabro, pokušati iznenaditi, a sigurno je da nekim pristojnim porazom niko ne bi mogao da kritikuje.

Nigerijci su prvaci Afrike, ali to ne treba shvatati odmah kako su najbolja ekipa na Crnom kontinentu. Javna je tajna da Afrički kup nacija i nije baš najreprezentativnije takmičenje te da ga mnoge selekcije uzimaju kao neozbiljno. Svjedoci smo Egipta, reprezentacije koja je godinama osvajala to prvenstvo, ali na završnici Svjetskih prvenstava nije uspjela uraditi ništa.

Daleko od toga da “Super orlovi“ nisu reprezentacija za respekt, Vincent Eneyama, John Obi Mikel i Victor Moses su okosnica veoma mlade ekipe, trkački sposobne i fizički sigurno jače od Zmajeva, ali je njihova ahilova peta taktički pristup i, koji karakteristično za afričke selekcije nemaju, i “znanje“ fudbala. Ukoliko Safet Sušić neutrališe probijanja po bokovima i spusti loptu na zemlju, gradeći napade preko nogometnih znalaca Misimovića i Pjanića, teško će Nigerija moći parirati takvom stilu igre.

Što se tiče Irana, oni su apsolutna nepoznanica. BiH je odigrala šest susreta sa azijskom selekcijom, nikada nije pobijedila, ali se odnos snaga drastično promijenio. Vrijeme Alija Karimija, Mahdija Mahdavikije i Alija Daija davno je prošlo, a ako kažemo kako je najzvučnije ime ovog Irana Askhan Dejagah, uz dužno poštovanje, to je dovoljno da saznamo apetite te selekcije. Ipak, niko se slučajno nije našao na Svjetskom prvenstvu, sva tri tima u grupi F su vjerovatno upisala bodove protiv Irana, i vidjećemo kome i da li će se takvo kalkulisanje obiti o glavu.

Kao najveći kamen spoticanja ove reprezentacije BiH je dužina klupe. Za Svjetsko prvenstvo, već je sad floskula, trebaju dvije reprezentacije, a Zmajevi to nemaju. Realno gledajući, BiH ima jedanaest odličnih igrača, nekoliko dobrih i ostatak koji je tu da popuni zapisnik. Na leđima Fudbalskog saveza BiH i selektora Sušića je da pokušaju pronaći još neke igrače koji bi mogli zakrpiti rupe na problematičnim mjestima, posebno poziciji zadnji vezni, i da se uzdaju kako će glavne igrače zaobići povrede.

Ono što je mač sa dvije oštrice, jeste debi na najvećoj sceni. Sa jedne strane, to može biti plus, budući da većina selekcija i nema neki veliki uvid u to kako igra BiH, svrstava se u red autsajdera i upravo to potcjenjivanje može biti faktor iznenađenja. Sa druge strane, tu je strah od grešaka koje mogu biti prouzrokovane neiskustvom.

Dakle, BiH je prošla veoma dobro, žrijeb je pogledao i jasno je da, ako ništa, mogu igrati i protiv Nigerije i Irana, dok će Argentina, već sada možemo reći, završiti kao prva u ovoj grupi. Također, poseban motiv Zmajevima može biti taj da se križa sa grupom E, gdje se nalaze Švicarska, Ekvador, Francuska i Honduras. Francuska i Švicarska su apsolutni favoriti u ovoj grupi, a tim Safeta Sušića veoma dobro može igrati i protiv jednih i drugih.

Ali, to je već priča za kasnije.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.