Partizanovi slavni dani - Protiv Reala za titulu prvaka Evrope!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 11.05.2014.
11:15
Izvor: Sportske.net

Za one kojima je Partizan u srcu, 11. maj je datum na koji su posebno ponosni. Naime, na današnji dan, Partizan je pre 48 godina vodio čuvenu borbu sa kraljevskim klubom za titulu prvaka Evrope.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

''Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer'' - to je sastav Partizana koji se, predvođen trenerom Abdulahom Gegićem, 11. maja 1966. godine suprotstavio slavnom Realu iz Madrida na ''Hejselu'' u Briselu, sastav koji su generacije navijača kluba iz Humske znale da ''izdeklemuju i u pola noći'' - sastav za ponos kad je naš klupski fudbal u pitanju, iako je Partizan tada poražen sa 2:1.

Partizan je te, 1966. godine, postao prvi srpski, ili jugoslevenski klub (kako vam drago), koji je uspeo da se domogne same završnice elitnog evropskog takmičenja i dođe u situaciju da se bori za najveći trrofej.

Do čuvenog finala na ''Hejselu'', Parrtizan je redom eliminisao francuski Nant (2-0 i 2-2), zatim nemački Verder (3-0 i 0-1), prašku Spartu (1-4 i 5-0), a onda u polufinalu zaustavio i slavni Mančester Junajted (2-0 i 0-1).

Dvomeči sa Spartom i Junajtedom su posebno bili uzbudljivi, a fudbaleri Partizana su napravili velike podvige.

Posle 1-4 protiv Sparte u prvom meču, mnogi su ''prežalili'' crno-bele, ali su oni pred 50.000 svojih navijača na stadionu JNA u revanšu uspeli da odigraju furiozno i već u prvih pola sata anuliraju prednost rivala iz prvog meča. Na poluvremenu je već bilo 4-0, a u nastavku je sve začinjeno ''petardom'' za konačnih 5:0. Po dva gola postigli su tada Vladica Kovačević i Mustafa Hasanagić, a jedan Velibor Vasović.

Onda je došlo polufinale sa Mančester Junajtedom, novi spektakl na JNA, a crno-beli su ponovo oduševili svoje navijače - golovima Hasanagića i Bečejca trijumfovali su sa 2-0, što se ispostavilo kao kapitalna prednost. Jer, u revanšu je Junajted preko Stajlsa uspeo samo da stigne do utešnog trijumfa, a Partizan je otišao u finale!

A u finalu ''strašni'' Real Madrid! Klub koji je već do tada pet puta bio prvak Evrope, što samo po sebi govori na kakvog se protivnika namerio Gegićev tim.

Ipak, crno-beli su počeli sjajno, poveli golom Velibora Vasovića u 55. minutu i izgledalo je da se sprema prava senzacija! Međutim, Real u periodu od 72. do 75. minuta uspeva da napravi potpuni preokret i golovima Amansija i Serene trijumfuje sa 2:1.

To je bila Realova šesta titula prvaka Evrope, a na sledeću su čekali pune 32 godine, do 1998. godine kada im je pobedu u finalu nad Juventusom doneo Predrag Mijatović, fudbaler koji je afirmaciju stekao upravo u Partizanu.

U prilogu pogledajte golove sa ove nezaboravne utakmice pred 60.000 gledalaca na Hejselu.

Ne propustite