''Petarda'' za kraj...

Autor: Darko Mitrović
utorak 15.10.2013.
22:20
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija Srbije ubedljivom pobedom nad Makedonijom u Jagodini završila aktuelni kvalifikacioni ciklus i potvrdila treće mesto u Grupi A. Pet lopti u mreži inferiornih gostiju, pa se mnogi pitaju kako smo ''uspeli'' da izgubimo prošle jeseni u Skoplj

sportske.net
sportske.net

Povezane vesti

Reprezentacija Srbije ostvarila je ubedljivu pobedu u poslednjem meču kvalifikacija za SP u Brazilu. Na "Gradskom stadionu" u Jagodini Srbija je savladala Makedoniju rezultatom 5:1 (3:0) čime je overila plasman na treću poziciju u grupi "A" sa 14 osvojenih bodova.

Već od prvog sudijskog zvižduka postalo je jasno da će ovo biti veče u znaku domaće reprezentacije.

Srbija je preuzela inicijativu i akcijama po levom boku pripretila Makedoncima u prvom i petom minutu ali Đorđević nije bio spretniji pa je mreža golmana Pačovskog ostala mirna.

Inicijativa koju je Srbija imala nije bila jalova, šanse su se ređale kao na traci pa su prve stopostotne usledile u desetom minutu kada su Tadić i Nastasić neshvatljivo loše reagovali u trenucima kada je trebalo da proslede loptu u mrežu gostiju.

Ono što Srbija nije učinila u desetom minutu, dogodilo se pet minuta kasnije. Zoran Tošić je prošao kroz sredinu a na ulasku u šesnaesterac oslobodio se lopte i uposlio Dušana Bastu koji je utrčavao po desnom boku. Fudbaler Udinezea nesebično je uposlio Tošića koji je rutinskom realizacijom doveo Srbiju u prednost.

Na novi gol čekalo se svega tri minuta. Asistent kod prvog gola odlično je ispratio akciju Aleksandra Kolarova po levoj strani, pa je loptu koja je protutnjala kroz šesnaesterac spremno dočekao na drugoj stativi u samo je sproveo u mrežu.

Od tog trenutka Makedonci su krenuli sa grubljom igrom pa su zasamo 13 minuta uspeli da nakupe četiri javne opomene a poslednju jedobio Grnčarov kada je u šesnaestercu skrivio penal.

Aleksandar Kolarov je u 38. minutu sa bele tačke povisio prednostdomaćih na 3:0 a interesantno je da gostujući sastav nije uputioudarac ka golu za 45 minuta!

kolarov

foto: beta

Drugi deo meča nije doneo promenu u odnosu snaga na terenu. Nakon ponovnog uspostavljanja inicijative na terenu Srbija je došla i do prve prilike u 53. minutu. Sa dvadesetak metara je tukao ali je lopta završila u naručju Pačovskog.

Ipak, samo minut kasnije usledila je akcija po desnoj strani, centaršut Baste i rutinska realizacija Dušana Tadića koji na taj način donosi prednost Srbiji od 4:0.

O inferiornosti Makedonaca na večerašnjem susretu govori i podatak da su gosti uputili prvi udarac ka golu u 59. minutu meča. Pritom treba dodati da je taj pokušaj završio blizu korner zastavice. Jedna od situacija u kojoj su Makedonci bili najbliži golu dogodila se u 63. minutu kada je Stojković ispustio loptu nakon centaršuta a onda je uz pomoć Branislava Ivanovića uspeo da je se domogne i spreči goste da dođu do pogotka.

Verovatno najlepša akcija na večerašnjem susretu u Jagodini viđena je u 73. minutu meča. Krenula je akcija sa našeg dela terena, dugačka dijagonalna lopta pala je Šćepoviću na glavu koji je sjajno spušta Matiću, ovaj dodaje Tadiću, koji je šalje Basti na desni bok, a onda defanzivac Udinezea pogađa Šćepovića koji glavom postiže peti pogodak za Srbiju!

Počasni pogodak za Makedoniju na večerašnjem susretu postigao je rezervista Adis Janović koji je u igru ušao samo minut pre no što je u 83. pogodio mrežu Vladimira Stojkovića - 5:1.

Kao jedan od bitnijih detalja na večerašnjem susretu može se izdvojiti i nastup Branislava Trajkovića koji je u igru ušao odmah nakon gola Makedonaca. Štoper Vojvodine upisao je tako nastup u dresu sa nacionalnim grbom što je zaslužio više nego dobrim partijama za superligaša iz Novog Sada.

Srbija - Stojković, Rukavina (Trajković od 83.), Kolarov, Ivanović, Nastasić, Milivojević (Petrović od 75.), Basta, Matić, Tošić, Tadić, Đorđević (od 63' S. Šćepović)

Makedonija
- Pačovski, Ristovski, Alioski, Noveski, Gručarov, Demiri (od 56' Babunski), Stjepanović, Ranđelović, Ivanovski (Jahović od 82.), Kostovski, Ibraimi (od 46' Trajkovski)

Ne propustite