Pižon - Arsenalov golub

Autor: Vladimir Danilović
ponedeljak 01.04.2013.
23:28
Izvor: Sportske.net

Vladimir Petrović Pižon u Arsenalu nije ostao upamćen kao neko ko je svojim golovima do ludila dovodio navijače na "Hajberiju", ali je te 1983. bio upravo ono što je Arsenalu trebalo. Dah Evrope na ostrvu.

Povezane vesti

Petrović je u Arsenal došao kao velika zvezda ali nije pokazao ono zbog čega su ga "Tobdžije" angažovale.

"Petrovićev uticaj u Arsenalu nije bio značajan, ali njegovog dolaska se i dalje jasno sećam. Po karakteristikama svrstao bih ga uz Rejesa. Oba igrača su došla u tim kao zvezde, obojica su bili levonogi, i obojica nisu ispunili očekivanja", izjavio je Džon Spurling.

Petrović je imao 28 godina kada je prešao u Arsenal, što je po tadašnjim zakonima bila granica kada igrači dobijaju dozvolu za nastavak karijere u inostranstvu. Bio je kapiten crvene Zvezde sa kojom je 5 puta osvajao prvenstvo Jugoslavije i šest trofeja kupa.

U tim je trebalo da dođe kao zamena za čuvenog Lajama Brejdija, koji je bio fizički znatno jači od njega. Zato je od engleske javnosti po dolasku dobio nadimak "Golub".

Arsenal je pokušao da ga angažuje prvi put 1982. godine, Pižon je već bio na pripremama sa Arsenalom, ali je morao da se vrati u Beograd, jer od tadašnjih vlasti nije dobio dozvolu da pređe u Arsenal.

"Vesti o Petroviću su uticale na ceo tim. On je brzo postao popularan u timu. Vladimir se vratio u Crvenu Zvezdu jako razočaran", napisao je Nil u svom dnevniku.

"Trenirao sam sa igračima Arsenala tog leta, ali sam morao da se vratim u Beograd, što me je pogodilo. Kada su mi tokom zime dozvolili odlazak, bio sam oduševljen ali i slomljen", izjavio je jednom prilikom Pižon.

Pižon je za Arsenal debitovao 1. januara 1983. u meču sa Sanderlendom.

"Nije prošao ni minut, a njihovi defanzivci su se obrušili na mene. Moj engleski nije bio dobar ali mislim da su mi poželeli na taj način dobrodošlicu", izjavio je Pižon.  

Pižon nije ostavio dublji trag u ekipi Arsenala, pa su se mnogi pitali otkud toliko poštovanje koje mu "Tobdžije" i dalje ukazuju.

"On je verovatno najtalentovaniji igrač sa kojim sam ikada igrao. Često je bio nadjačan zbog svoje građe, ali mislim da bi danas bio prava zvezda", izjavio je Stjuart Robinson.

Glavni razlog petrovićevog neuspeha je taj što on jednostavno nije bio Lajam Brejdi. Senka koju je on ostavio jednostavno nije mogla biti zaboravljena.

Pižon je verovatno bio i igrač ispred svog vremena. Danas bi se odlično uklopio u Premijer ligu, dok je tada zbog svoje građe ipak bio preslab za to takmičenje. On nikada nije ni dobio pravu šansu kao stranac u Engleskoj.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.