Regionalne kvalifikacije za LŠ i LE!?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 24.03.2013.
23:54
Izvor: Sportske.net, Sportski Žurnal

Najbolji klubovi iz Srbije i regiona mogli bi da se bore za plasman u LŠ i LE kroz sistem regionalnih kvalifikacija o čemu će biti reči na sastanku koji se u utorak održava u Sofiji.

Povezane vesti

Nakon susreta Hrvatske i Srbije u Zagrebu ponovo je podgrejana priča o formiranju regionalne fudbalske lige ali je do ostvarenja tog cilja mnogo prepreka i niko ne shvata ozbiljno mogućnost da se Zvezda i Hajduk ili Partizan i Dinamo sastanu u zajedničkom prvenstvu.

Regionalna liga možda je još uvek san ali postoji projekat oko koga bi mogli da se uklope svi timovi iz regiona a koji se tiče njihove evropske budućnosti.

Poznato je da UEFA želi da se klubovima sa manjim budžetom na svaki mogući način omogući da učestvuju u elitnim evropskim takmičenjima što je donekle i učinjeno novim sistemom kvalifikacija za LŠ.

Evropska asocijacija klubova pokušaće da u prednostojećem periodu taj prag snizi na manji nivo i to preko regionalnih kvalifikacija!

Sastanku koji će u utorak biti održan u Sofiji prisustvovaće i čelnici Partizana i Crvene zvezde a druga tačka dnevnog reda biće "budući format evropskih klupskih takmičenja".

Regionalne kvalifikacije u praksi bi donele mogućnost klubovima iz Srbije da, u zavisnosti od plasmana, učestvuju u borbi za ulazak u Ligu Evrope ili Ligu šampiona u direktnim okršajima sa klubovima koji igraju u državama iz okruženja.

Dakle, osvajač domaćeg šampionata i osvajač Kupa igrali bi protiv timova iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, BiH, Albanije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, a možda čak i Grčke.


Veruje se da bi se na taj način izbeglo trošenje novca na put u zemlje sa severa i istoka kontinenta kakav je Partizan prethodnog leta imao gostujući Tromsu.

Istina je da za sada ovaj plan znači samo slovo na papiru ali bi podrška UEFA mogla mnogo da znači da se on sprovede u praksi.

Hoće li, ostaje nam da vidimo...

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.