Revolucija - Holanđani uvode video-sudiju!

Autor: Vladimir Nestorović
utorak 20.05.2014.
23:03
Izvor: Sportske.net

Kako stvari stoje, pred fudbalom je revolucionarna novina - sudija koji će putem pregledanja video snimka pomagati glavnom arbitru u donošenju odluka.

Povezane vesti

Fudbalski savez Holandije najavio je da će nakon uspešnog testiranja uvesti video-sudiju, a ova novina biće implementirana od naredne sezone.

"KNVB smatra da je video-sudija budućnost fudbala. Zbog toga želimo da nastavimo sa razvijanjem ovog sistema i u narednoj sezoni i zvanično počnemo da koristimo video-arbitre." - objasnio je vođa projekta Gijs de Jong.

Čitav projekat ima budžet od oko 500 hiljada evra, a usavršavan je u prethodne dve godine.

"Veoma smo zadovoljni rezultatima. Od 24 utakmice na kojima je korišćen video-sudija, na čak 22 su se desile dve ili tri situacije u kojima je ova tehnologija mogla da pomogne glavnom sudiji u donošenju odluke." - zaključio je de Jong.

Holandski fudbalski savez tek treba da dobije dozvolu Međunarodnog fudbalskog borda (IFAB), a ukoliko se to dogodi, de Jong smatra kako će u pitanju biti revolucionaran korak u fudbalu.

"Ako se naš zahtev prihvati, biće to prava revolucija za fudbal. Bićemo prva zemlja u svetu koja ima video-sudiju." - uzbuđen je lider projekta Gijs de Jong.

Jedno je sigurno, ova inovacija sigurno će uticati na veliko smanjenje broja simulacija u fudbalskoj igri, ali i na bolje reagovanje arbitara kod nekih spornih situacija. Slažete li se?

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.