Sad smo sigurni, Italija će stići daleko na Mondijalu!

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 05.06.2014.
09:07
Izvor: Sportske.net

Sinoć su odigrali 1:1 sa Luksemburgom, jedna stvar se nikada ne menja, kada "Azuri" igraju loše pred prvenstvo, obično završe kao šampioni, ili na podijumu...

Beta/AP Photo/Fabrizio Giovannozzi
Beta/AP Photo/Fabrizio Giovannozzi

Povezane vesti

"Italija više ne pobeđuje", samo je jedan od naslova u jutrošnjoj štampi, javnost je razočarana partijama u prijateljskim mečevima, a 1:1 protiv Luksemburga zvuči nestvarno.

Ipak, iako su zabrinuti, Italijani bi trebalo da pogledaju u istoriju. Njihova fudbalska priča obiluje lošim rezultatima pred Mondijal i neočekivanim trijumfima na samom takmičenju.

Takvu praksu su usvojili pre rata, naime kraljevina Italija je 1934. pred šampionat u svojoj domovini, odigrala sa Engleskom 1:1, što ne bi bio loš rezultat, da je u pitanju bila prava engleska reprezentacija, a ne amaterski tim sastavljen od igrača koji su nastupali po kontinentu.

Doduše, na put ka drugoj tituli su se otisnuli pobedivši kraljevinu Jugoslaviju sa 4:0, no u velikoj većini slučajeva, dobar rezultat pred završni turnir za "Azure" je značio da će loše proći na samom takmičenju.

Recimo, pred prvenstva 1950. i 1954. preslišali su Francuze i Belgijance, ali su Mondijal završili u prvoj rundi. Isto je bilo 1962. i 1966. Pred šampionat u Engleskoj su Meksiku dali pet komada i ponovo nisu prošli u nokaut fazu.

Slično je i na evropskim prvenstvima, 1980. su igrali nerešeno sa Poljacima, stigli u polufinale, slično je bilo i osam godina kasnije kada su izgubili od Velsa u pripremnom meču i opet stigli do polufinala.

Ima i drugačijih primera, ali su u manjini. Ipak, kada pogledate da su 1994. na jedvite jade pobedili Kostariku sa 1:0 pred Mondijal u SAD i stigli do finala, ili da su 1982. igrali nerešeno sa tada slabom Švajcarskom pred SP u Španiji i osvojili titulu, jasno je da ih se treba paziti kada igraju slabo u pripremnom periodu.

Italija je pred Mondijal u Nemačkoj odigrala bez golova sa Ukrajinom u poslednjem pripremnom meču, svi znate šta se dogodilo na šampionatu sveta. Da ne zaboravimo ni 2000. godinu, kada ih je dobila Norveška u prijateljskoj utakmici, pa su opet igrali finale i bili nadomak titule.

I naravno, pre dve godine ih je rasturila Rusija, bilo je 3:0 za selekciju koja se nije ni plasirala na EP, Italija je otišla ispraćena podsmehom i igrala finale.

Ako postoji dobar znak za Prandelija i "Azure", onda je to ovaj remi...

Nemoj da bude da vam nismo rekli...

Ne propustite