Spektakl - 150.000 ljudi posetilo Red Bull Flugtag!

Autor: Miloš Marković
subota 22.06.2013.
22:41
Izvor: Sportske.net

Bio je ovo dan za pamćenje: sjajne letelice, hrabri piloti, lepo vreme i čak 150.000 posetilaca, napravili su pravu karnevalsku atmosferu na Adi Ciganliji u Beogradu.

Predrag Vučković
Predrag Vučković

Povezane vesti

Pobedu na danu letenja odneo je tim "Flyin’ Figuar" iz Novog Sada ispred timova "Leteći ćurani" iz Jagodine i "Zidareva ljubav" iz Sremske Mitrovice.

Dva tima koja su se našla na pobedničkom postolju osvojila su još dve nagrade, "Flyin’ figuar" za najduži let i "Leteći ćurani" za najkreativniju letelicu. Beograd će ostati upamćen kao domaćin jednog od najposećenijih takmičenja u dvadesetjednogodišnjoj istoriji Red Bull Flugtaga, a verovatno i kao najposećenije takmičenje ikada održano u Srbiji.

Neverovatne leteće mašine na ljudski pogon, hrabri piloti i timovi uz 150.000 posetilaca učinili su subotu 22. jun danom za prepričavanje. Kako i nebi, 37 timova vredno je radilo na pripremi letelica više od dva meseca, kako bi publici prikazali svoj jedinstveni let.

Iako je otvaranje izložbene zone letelica bilo najavljeno za 12 časova, na hiljade znatiželjih posetilaca od ranog jutra je počelo da pristiže na Adu Ciganliju u želji da vidi letelice, razgovara i fotografiše se sa pilotima i timovima, ali i zauzme najbolje pozicije s pogledom na rampu.

Od ranog jutra timovi su počeli da zauzimaju svoje pozicije i vrše poslednje pripreme letelica. Vreme je odmicalo, a obala Savskog jezera se ispunjavala sve više i više. Bilo je i onih koji su došli da prate dešavanje sa vode iz pedalina, kajaka i čamaca.

Trenutak je najzad došao, na rampi su se pojavili voditelji Nikola Ðuričko, Ivana Bajić i Ajs Nigrutin što je publika dočekala ovacijama. Znak da su vremenski uslovi dobri za letenje dao je Red Bullov Skydiving tim iz Austrije koji je na rampu sleteo sa neba. „Ćaknuta ovca“ prva je uzburka vodu skokom sa rampe visoke 6 a duge 30 metara. Nakon nje, na rampi su se smenjivali timovi, Braća Dalton u svom „Buvara džetu“, „Luda leteća truba“, “Ostojin klavir”, Leteći ćurani” kreativnost nije imala granice.

Za većinu timova, njihov prvi let se završio svega par metara od poletanja sa rampe. Srećom, nije bila bitna samo pređena razdaljina u letu, već i šou pre leta i izgled same letelice. Članovi žirija Ivana Španović, Galeb Nikačević i Novica Veličković bili su impresionirani, a publika je aplauzima nagrađivala sve pilote i članove posada.

Atmosferu na 1. Red Bull Flugtagu u Srbiji do usijanja je doveo Nemac Matijas Dolderer svojim nastupom u akrobatskom avionu leteći iznad Ade Ciganlije. Matijas je pravio neverovatne manevre u vazduhu ostavljajući beli dim za sobom, a publiku bez daha. Da bi dan letenja u potpunosti opravdao svoj naziv, granice letenja na mlaznom avionu Galeb G2 prikazao je Novosađanin Dragan Amidžić.

Nakon nešto više od tri sata programa, situacija na tabeli je bila jasna, a tri najbolja tima nisu otišli praznih ruku na kraju takmičenja. Pobednički tim “Flyin’ figuar” će odleteti u Salcburg na ekskluzivnu turu u Hangaru 7 i let predsedničkim avionom Josipa Broza Tita – Daglas DC6 proizvedenim davne 1956. godine. „Leteći ćurani“ osvojili su drugu nagradu, a članove tima očekuju letovi na Galebu G2 dok je trećeplasirani tim “Zidareva ljubav” osvojio tandemske skokove padobranom. HP Srbija, takođe je nagradila sve članove tri prvoplasirana tima vrednim nagradama: pobednički tim računarima, a drugoplasirani i trećeplasirani tim štampačima. Nagradu za najkreativniju letelicu u vidu panoramskog leta balonom osvojio je tim “Leteći ćurani”. Duplu krunu na 1. Red Bull Flugtagu, svojim izvanrednim letačkim sposobnostima, osvojio je tim “Flyin’ figuar”. Njihova letelica imala je  najduži let na takmičenju od 19 metara, pa s pravom mogu da rade na daljem usavršavanju letelice na ljudski pogon. Ko zna možda jednog dana njihov leteći fića uđe u serijsku proizvodnju.

flugtag
(foto: Predrag Vučković)

Na kraju moramo istaći da su i ostale 34 ekipe, iako se nisu našle na pobedničkom postolju, zaslužile titulu heroja dana podjedanko kao i osvajači nagrada.

Red Bull Flugtag, 22. Jun 2013. u Beogradu:
1. Mesto: “Flyin’ figuar”„“ (Novi Sad)
2. Mesto: „Leteći ćurani“ (Jagodina)
3. Mesto: „Zidareva ljubav“ (Sremska Mitrovica)

Nagrada za najkreativniju letelicu : „Leteći ćurani“ (Jagodina)
Najduži let 19 metara: „Flyin’ figuar“ (Novi Sad)

Ne propustite