Srbi na Svetskom prvenstvu u raftingu

Autor: Đorđe Đokić
nedelja 26.08.2012.
11:46
Izvor: Sportske.net, KSS

Drugo Svetsko prvenstvo za juniore u raftingu počelo je u petak i završava se 28. avgusta. U Češkim Buđovicama takmiči se 12 muških i 8 ženskih juniorskih ekipa u kategoriji R4 (4 raftera u čamcu).

kss
kss

Povezane vesti

Drugo Svetsko prvenstvo za juniore u raftingu počelo je u petak i završava se 28. avgusta.  U Češkim Buđovicama takmiči se 12 muških i 8 ženskih juniorskih ekipa u kategoriji R4 (4 raftera u čamcu). Svetsko prvenstvo se održava u četiri discipline: sprintu, H2H-u (gde se u kup sistemu takmiče po dve ekipe između sebe na ispadanje), slalomu i spustu. Pored toga svaka disciplina donosi određeni broj poena pa se proglašava  i ukupni pobednik.                              

U muškoj konkurenciji Srbiju predstavlja ekipa Nautičkog kluba Liman iz Zemuna.

"Momci su veoma naporno trenirali tokom protekle 3 godine i takmičili se sa seniorima na više Nacionalnih šampionata i Euro kupova gde su zabeležili zapažene rezultate" -  izjavila je njihov trener Slavica Višekruna koja na Svetskom prvenstvu očekuje barem jednu od medalja.

U ženskoj konkurenciji Srbiju predstavlja autentična Univerzitetska ekipa devojaka sa prve godine Fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu.

"Pobednice sa Prvog Univerzitetskog prvenstva Srbije u Raftingu, pobednice u seniorskoj kategoriji na Prvenstvu Srbije i trećeplasirane sa Euro kupa u Nišu, u Češkoj očekuje jaka konkurencija, ali obzirom na njihovu fizičku pripremljenost i veliki uloženi trud u prethodnom periodu možemo očekivati zapažene rezultate specijalno u disciplinama sprint, H2H i spust" - objašnjava dr Darko Mitrović, šef Katedre Veslačkih sportova Fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, i trener ženske juniorske reprezentacije.

I dok od juniora i juniorki očekuje visok plasman, postava veterana imaće konkurenciju u šest posada i nada se dobrom rezultatu.

"Veštačka staza u Češkim Buđovicama je veoma zahtevna. Učinićemo sve da sve tri ekipe urade detaljan skauting kako bi se dobro pripremile za velike izazove koji ih očekuju. Od juniora i juniorki očekujemo istorijski uspeh i osvajanje bar jedne medalje ali se i mi veterani nećemo dati tako lako. U redovima veterana veslaće Predsednik i potpredsednik Saveza, kao i generalni sekretar pojačani Jovanom Memedovićem našim poznatim sportskim novinarom koji će o celom događaju snimiti i prigodnu emisiju" - izjavio je Boris Purjakov Predsednik Rafting Saveza Srbije i Nautičkog kluba Liman.

Srbija će se u češkim Buđevicama predstaviti sa tri posade. U juniroskoj kategoriji dres sa državnim grbom poneće Stefan Vasiljević, Aleksandar Pantelić, Marko Stojanović, Miloš Pantelić i Bogdan Ribarić. Juniorke nastupaju u sastavu: Marijana Radosavljević, Snežana Milošević, Katarina Petrovski, Ksenija Nikolić i Milena Matić. U kategoriji veterana nastupiće Jovan Memdović, Branimir Matijević, Jovan Opačić, Boris Purjakov i Slavica Višekruna.

Ne propustite