Srpski način

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 01.08.2013.
20:19
Izvor: Sportske.net

Zvezda kao i komšije sa brda odbija da razume princip spojenih sudova. Sve što smo videli u Odesi upućuje na srpski način, učiš da plivaš kada bi trebalo da jedriš, gledaš u budućnost zaboravljajući da korakneš u sadašnjosti...

Povezane vesti

Zvezda je trajala pola sata.

Taman sam napisao da je za srpski fudbal epohalna stvar držati formaciju i slediti plan tako dugo, stvari su krenule loše. U stvari ne loše, očekivano.

Jer, podsetiću vas da su na "Marakani" kupili tri štopera, tri nedelje kasnije nego što su planirali, a u fudbalu jedan princip funkcioniše neumoljivo, onaj spojenih sudova.

Sva ta muka, krpljenje, preskakanje srednje škole da bi se upisao fakultet raspali su se za par minuta. Toliko je bilo potrebno da se sklepana zadnja linija sa dva početnika, na silu napravljenog desnog spoljnog i nespremnog i povređenog levog beka sruši uz tresak.

To što vam se čini da su golovi nalik jedan na drugi je odraz ponavljene greške, nepogrešivog mehanizma da svi tvoji problemi postanu nerešivi u vremenu u kome je to važno. Ovo nije presuda Zvezdinoj odbrani, to je manir neukih da na jednog ili dvojicu upere prstom, jer tako je lakše.

Prosto, sve što sam sinoć napisao o Partizanu, valjalo bi samo promeniti imena, boje i geografsku odrednicu, dobićete isto ishodište.

Hajde da ga nazovemo srpskim načinom, to čekanje da se stvari reše od sebe, to izmišljanje tople vode svakog leta, tu nerazumnu nadu da ćeš u svakom prelaznom roku iskopati biser u blatu, to vajkanje nad činjenicom da moraš da prodaješ, kada su kupci na plaži. Navratiće možda neko krajem avgusta, ono kad presahnu ambicije i letnja žega od nade se pretvori u smor domaćeg šampionata. Jer kad rok trajanja ističe, roba je jeftinija.

Da se vratim Zvezdi. Pričati o evropskoj budućnosti je iluzorno, pošto se stalno previđa da ona ima veze sa sadašnjošću. U futur niko nije stigao da nije načinio korak sada, u ovom trenutku. Zvezda ga kao i ostali neće napraviti, jer taj hod raka kojim se kreću srpski klubovi ne vodi nigde.

Kako to?

I da su Krneta i Lazić bolji nego što jesu, ne bi trajali, baš kao ni Zvezdina večerašnja dobra namera u Odesi. Setite se Spajića, on se prošle godine učio, ove sezone će primeniti znanje u Francuskoj. Njegovi naslednici će verovatno napredovati, ali taj trenutak kada budu dorasli ovakvom meču za Zvezdu je nebitan, jer neće igrati u njenom dresu.

Na Zvezdi i Partizanu se ne uči, Odesa nije mesto gde ćeš naučiti da plivaš daveći se u talasima, tamo treba da jedriš, ako si rezultat proglasio za ultimativni cilj. Neću da se vraćam na onu priču o pumpanju apetita pred praznim frižiderom, ali to je izgleda prešlo u zavisnost.

Rezultat?

Nebitan u celoj priči. Loša vest za Zvezdu je što Černomorec liči na ekipu koja ima ideju šta da radi kad nema loptu. Kao i svi timovi post-sovjetske ere, nasleđeni šablon menjaju teško, ali u situaciji kada imaju 3:1 to je kvalitet u koji mogu da se pouzdaju.

Nemojte se začuditi ako pročitate da Zvezda nije imala sreće. Većina što kaže Bukovski, ne shvata da je ozbiljnima sreća posao...

                                                                  https://twitter.com/Boris_sportske

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.