Sud: "Mamić nije širio mržnju prema Srbima"

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 03.12.2013.
13:11
Izvor: Sportske.net

Alfa i omega zagrebačkog Dinama i visoki funkcioner u Hrvatskom fudbalskom savezu (HNS) Zdravko Mamić oslobođen je optužbi za podsticanje na nasilje i širenje mržnje prema Srbima.

Povezane vesti

Zdravko Mamić oslobođen je danas, nepravosnažnom presudom, optužbi da je svojom izjavom, pred duel Hrvatske i Srbije u Zagrebu, podsticao na nasilje i širenje mržnje prema Srbima.

Mamić je u martu, gostujući u jednoj radio emisiji, rekao kako hrvatski ministar sporta Željko Jovanović mrzi sve što je hrvatsko, nazvavši ga Srbinom koji u čijem se osmehu vide samo zubi spremni za klanje.

To ipak nije bilo dovoljno sudiji Opštinskog suda u Zagrebu da osudi Mamića. Rafael Krešić je u obrazloženju presude ocenio da je Mamić izražavao lični animozitet prema Jovanoviću ali da time nije pozivao masu na nasilje i širio mržnju.

"Da imamo optužbu za uvredu časti i ugleda i da je optužnica postavljena manje ambiciozno, zanimljivo bi bilo videti kakva bi bila odluka" rekao je sudija Krešić.

"Izrečeni stavovi Zdravka Mamića nisu prihvatljivi, ali on ne podstiče i ne sugeriše da masa treba da misli kao i on, odnosno da se mrzi određena nacionalna grupa. Izrečene izjave nisu klasična situacija, kao ni izjave ‘ubij, ubij Srbina’. Reč je o Mamićevom ličnom animozitetu. Sadržaj njegove izjave nije bezazlen, uvreda je brutalna i neprihvatljiva i bio joj je cilj da pogodi adresanta. Jovanović se smatra uvređen i oklevetan, a ovo zbog čega se vodi sudski postupak nije to kazneno delo. Izjava Mamića je ta da pogađa Jovanovića na nisko-jeftin način. Pa ko će se ovakvom izjavom naći pozvan da oseti mržnju prema Jovanoviću. Samo zato što je to rekao Zdravko Mamić? Mamić nije osoba baš tolikog uzora, Mamić nije Dalaj Lama da bi ga neko slepo sledio, već je reč o ličnom animozitetu na neprihvatljiv način", stoji u obrazloženju presude.

Na suđenju Zdravku Mamiću svedočio je i sam Jovanović koji je istakao da je Mamić svojim izjavama svesno pozivao na mržnju prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.