Svaka 330. utakmica "rađa" incident!

Autor: Beta Beta
sreda 06.11.2013.
13:12
Izvor: Beta

Zamenik načelnika za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Uprave policije Srbije Vladimir Stojanov objasnio je na koji način policija utiče na smanjenje huliganskih ispada na sportskim priredbama kao što su bili oni na 145. "večitom" der

Povezane vesti

Zamenik načelnika za praćenje i sprečavanje nasilja na sportskim priredbama Uprave policije Srbije Vladimir Stojanov izjavio je danas da do narušavanja javnog reda i mira dolazi u proseku na svakih 330 sportskih priredbi.

"Policija preduzima zakonom predviđenje mere i primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama i međunarodne konvencije koja se tiče tih oblasti, pre svega Evropsku konvenciju o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama. Sve što je u Zakonu, a nadležnost policije mi preduzimamo", rekao je Stojanov agenciji Beta.

On je istakao da za priredbe kao što je derbi Partizan - Crvena zvezda policija sakuplja podatke i vrši bezbednosnu procenu i nekoliko meseci pre održavanja.

"Policija na dan odigravanja utakmice preduzima sve mere koje su u skladu sa njenom nadležnošću. Ono što se ne vidi za prošli derbi, jeste da je angažovana policija sa teritorije cele Srbije. Pratili smo kretanje navijača i njihovo ponašanje", rekao je Stojanov.

On je dodao da je za 145. "večiti" derbi pronađeno na desetine pirotehničkih sredstava i brojnih predmeta koji mogu da povrede. On je podsetio da pretres na ulazima u stadion vrši redarska služba koju je unajmio organizator utakmice, u saradnji s MUP-om.

Pre i za vreme utakmice Crvene zvezde i Partizana dogodili su se brojni incidenti, navijači su na tribinama palili pirotehnička sredstva, dok je na nekoliko mesta zapaljena južna tribina stadiona Crvene zvezde.

Stojanov je istakao da se posle svake utakmice obavlja analiza postupanja policije i analiza krivičnih dela, prekršaja i incidenata.

"Policija primenjuje zakon, a Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama se u potpunosti i dosledno primenjuje. Sve što uočimo, što možemo da procesuiramo, mi u saradnji sa tužilaštvom radimo. U proteklih 10 godina protiv 4.600 osoba su podnete krivične prijave za izvršena krivična dela i 900 prekršajnih prijava protiv organizatora sportskih priredbi zbog odredjenih propusta", rekao je Stojanov.

"Sudski organi postupaju u skladu sa zakonom. Policija ne daje ocenu rada ministarstva, odnosno rada drugih drzavnih organa, sudstva i pravosuđa. Tužioci su nadležni za sprovođenje postupka i istrage, a mi postupamo po nalogu tužilaštva", dodao je Stojanov.

Upitan da li zna na koji način se finansiraju navijačke grupe, on je rekao da policija prati sumnjive tokove novca.

"Formalno-pravno, navijačke grupe su udruženja građana i funkcionišu na taj način. Vodimo evidenciju navijača u skladu s nadležnošću ministarstva. Pratimo ponašanja navijača pre, za vreme i posle utakmica, a naročito aktivnosti koje se obavljaju van sportskih priredbi", rekao je Stojanov.

On je podsetio da je jedan od strateških ciljeva akcionog plana za sprečavanje nasilja na sportskim priredbama usklađivanje sa evropskim zakonodavstvom i da se na formalan način zakonom reguliše delovanje navijačkih grupa.

"U skladu sa evropskom praksom, navijači se dele na nerizične i rižicne. Rizični navijač je svaka osoba koja po određenim okolnostima može da učestvuje u narušavanju javnog reda i mira", rekao je Stojanov.

Upitan o mogućem sukobu navijača na predstojećoj prvenstvenoj utakmici Rada i Crvene zvezde, za vikend na Vračaru, Stojanov je rekao da policija obavlja bezbednosne procene i da će mere biti pojačane kao i pred svaku utakmicu visokog rizika.

Stojanov je rekao da je važno na koji način mediji izveštavaju o incidentima.

"Radili smo analizu stanja nasilja na sportskim priredbama, a mediji specifično izveštavaju o nasilju. Nijedna država nije izašla kao pobednik, svi pokušavamo da na najmanju meru svedemo incidente na utakmicama. Važno je da mediji ne izveštavaju senzacionalistički. Mi ćemo pokušati kroz strategiju da definišemo način izveštavanja sa sportskih priredbi i obavimo sastanak sa glavnim i odgovornim urednicima medija", rekao je Stojanov.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.