Šved kao feniks, Rusi posle drame u polufinalu!

Autor: Boban Filipović
sreda 13.09.2017.
19:37
Izvor: Sportske.net

U prvom poluvremenu Grci su ga sveli na samo četiri poena, a onda je u nastavku "poludeo" i režirao veliki preokret posle koga je 'Zbornaja' obezbedila plasman u polufinale Evrobasketa.

fiba.basketball
fiba.basketball

Povezane vesti

Rusija je treći polufinalista Evrobasketa, pošto je u četvrtfinalu posle velike borbe savladala Grčku rezultatom 74:69 (17:24, 14:13, 20:16, 23:16) i u borbi za veliko finale čega boljeg iz duela Srbija - Italija, koji je na programu večeras (20:30).

Prvih šest-sedam minita utakmice proteklo je u egal igri, videli smo rezultatsku klackalicu, ali Grci u finišu prve četvrtine uspevaju da se odlepe zahvaljujući Kalatesu i Printezisu i da na prvi 'mali odmor' odu sa prednošću od sedam poena.

Gde su stali početkom prve, Kalates i Printezis su nastavili i početkom druge deonice, pa su Heleni posle 15-ak minuta igre imali +13 (35:22). Međutim, Rusi se vraćaju ponajviše zahvaljujći Mozgovu i do poluvremena uspevaju da otope minus na šest poena zaostatka (37:31).

Grčki bekovi su u prvom poluvremenu uspeli da "uštopuju" Alekseja Šveda, sveli ga na samo četiri poena, ali se najbolji ruski igrač probudio u nastavku i zahvaljujući njegovim minijaturama Rusija je iz dvocifrenog zaostatka pred kraj treće četvrtine uspela da poravna. Pred odlučujućih deset minuta Grčka je imala dva poena prednosti (53:51), Burusis je pogodio 'alley oop' koji mu je nabacio Slukas sa zvukom sirene.

Šved je sa četiri vezana poena doveo Ruse u vođstvo prvi put od rane faze utakmice, potom su se u sledeća dva minuta ekipe smenjivale u vođstvu, a onda pri rezultatu 59:58 za Grčku sledi serija Rusa 8:0 koju su incirali Fridzon i Šved i 'Zbornaja' prvi put na utakmici stiče komotnije vođstvo.

Međutim, Grci nisu klonuli, prišli su na jedan posed, pri rezultatu 68:66 za Rusiju promašili su dve otovrene trojke za vođstvo, prvo Slukas, a onda i Kalates, ovaj rezultat je bio dugo na snazi, nervoza je uhvatila i jedne i druge, a ispostaviće se da je klučni koš dao Dmirtij Hvostov iz naskoka sa poludistance na 44 sekunde pre kraja za 70:66.

Burusis je promašio na drugoj strani, Grci su brzo faulirali Hvostova, pogodio je prvo, promašio drugo, ali lopta pada u ruke Fridzona, koji je takođe polovično precizan i diže prednost na +6 (72:66) na 18 sekundi pre kraja. To nije bio kraj drame, Kalates je par sekundi kasnije 'bućnuo' trojku i vratio nadu svom timu. Na 12 sekundi pre kraja rezultat je bio 72:69. Međutim Fridzon nakon toga ne greši sa penala, pogodio je oba puta, na drugoj strani Kalates nije uspeo da pogodi još jednu trojku i slavlje Rusa je moglo da počne.

Aleksej Šved je bio najefikasniji kod pobednika sa 26 poena, 22 je postigao u drugom poluvremenu, uz to imao 5 sistencija, pa nema sumnje da je još jednom fenomanelnom partijom istakao ozbiljnu kandidaturu za MVP titulu. Odličan je bio i Timofej Mozgov, dabl-dabl učinak snažnog centra, 15 poena i 10 skokokva, dvocifren je bio i Vitalij Fridzon sa 11 poena.

Kod Grka ubedljivo najbolji Nik Kalates, doktorska partija iskusnog pleja - 25 poena, 7 asistencija i 5 skokova. Jorgos Printezis je brojao do 19, Janis Burusis je imao 10 poena i 7 skokova.

Kako već rekosmo, Rusija u polufinalu čeka boljeg iz poslednjeg četvrtfinalnog meča Srbija - Italija, koji počinje večeras u 20:30h.


Ne propustite