Toranj "Orbita" simbol OI 2012

Autor: Beta Beta
utorak 17.07.2012.
14:57
Izvor: Beta

Simbol ovogodišnjih Olimpijskih igara biće toranj-skulptura "Orbita" dizajnerskog tima koji čine britanski skulptor Aniš Kapur i inžinjer Sesil Balmond.

Povezane vesti

Toranj-skulptura "Orbita", simbol OI 2012 u londonu, je čelična konstrukcija jarko crvene boje visine 115 metara sastavljena od spiralnog stepeništa, dve platforme u obliku iskrivljene osmice na čijem vrhu je smešten vidikovac i restoran.

Kako se navodi na veb sajtu dnevnika Telegraf, toranj je smešten na ulazu u Olimpijski park u Stratfordu, a dizajneri su izjavili da se radi o "najvećem pojedinačnom umetničkom delu javnog karaktera čiji je cilj da ne bude privremeni objekat ovih Igara".

Oni su takođe ponosni jer je njihov toranj 22 metra viši od simbola Njujorka - Statue slobode.

Obilazak vidikovca će se naplaćivati 19 evra, a karte mogu kupiti samo oni koji će i inače posetiti sportske događaje koji se održavaju od 27. jula do 12. avgusta.

U izgradnju tornja je uloženo 24 miliona evra, od čega je 20 miliona donirao najbogatiji čovek Velike Britanije, magnat industrije čelika Lakšmi Mital, vlasnik kompanije Arselor Mital, a ostatak je obezbeđen iz budžeta Londonske agencije za razvoj.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.