UEFA "miluje" samo velike!?

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 07.06.2014.
21:28
Izvor: Sportske.net

Tragom vesti da je Crvena zvezda suspendovana iz UEFA takmičenja u sezoni 2014/2015 pročešljali smo "arhivu" iz 2006. godine i prisetili se slučaja AC Milana koji je bio u istom "sosu" a na kraju završio na krovu Evrope.

Povezane vesti

Bez želje da ulazimo u polemiku oko toga da li je FK Crvena zvezda zaslužio kaznu koju je u petak izrekla "Evropska kuća fudbala", ne možemo a da se ne prisetimo slučaja slavnog Milana i priče koja se zbila 2006. godine.

Pre samo osam godina, u maju 2006., u Italiji se dogodio čuveni Kalćopoli, akcija italijanskog Saveza i policije koja je najviše pogodila velike klubove kakvi su Juventus, Milan, Fiorentina i Lacio.

Zbog optužbi da su nameštali utakmice u sezoni 2005/2006 pobrojani klubovi kažnjeni su od reda a najgore je prošao Juventus kojem je oduzeta titula i koji je izbačen u drugu ligu. Sva četiri kluba suspendovana su primarno iz UEFA takmičenja za sezonu 2006/2007 ali je sistem dvostrukih aršina učinio svoje.

Da li zbog činjenice da je Milan u to vreme imao protekciju od strane Silvija Berluskonija ili zbog nečeg drugog, tek, klubu iz evropske prestonice mode suspenzija iz Lige šampiona preinačena je u kaznu igranja jedne utakmice pred praznim tribinama!

Juventus, Lacio i Fiorentina nisu bili te sreće jer su tim klubovima primarne suspenzije potvrđene u drugostepenom postupku a spasao se samo slavni AC Milan.

Sudbina je tada htela da baš milanski klub bude žreban za protivnika Crvene zvezde u trećem kolu kvalifikacija za plasman u Ligu šampiona što je u Srbiji dočekano kao skandal, imajući u vidu da je Milan primarno bio izbačen iz elitnog takmičenja.

Prva utakmica u Milanu završena je pobedom domaćina rezultatom 1:0 a revanšu na "Marakani" prisustvovalo je više od 50.000 navijača koji su poslali jasnu poruku evropskoj javnosti o pomilovanju Milana!

Na severu je pre početka utakmice bilo ispisano "UEFA MAFIOSI" što je bila jasna aluzija na odluku Unije evropskih fudbalskih asocijacija da dozvoli Milanu da se takmiči u LŠ posle svega što je isplivalo na površinu putem Kalćopolija.

Zvezda je revanš utakmicu igranu 22. avgusta 2006. godine izgubila rezultatom 1:2 a Milan je kasnije stigao sve do atinskog finala Lige šampiona i svojio svoju sedmu titulu u prestižnom fudbalskom takmičenju!

Sad, ne želimo da ulazimo u to koji se aršini koriste kada se klubovi kažnjavaju jer su i prestupi Milana i Zvezde različiti ali niko ne može da porekne da "veliki" imaju neku vrstu protekcije.

Ne propustite

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.