"Večiti" ne greše posle derbija

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 06.11.2013.
14:13
Izvor: Sportske.net

145. "večiti" derbi polako se arhivira, bar kada su u pitanju dešavanja na terenu, a Zvezda i Partizan okreću se predstojećim iskušenjima. U prethodnih pet godina "večiti" su praktično bez greške u utakmici koja usledi posle jesenjeg derbija.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali su u subotu 145. "večiti" derbi koji je pripao crveno-belima. Bio je to tek drugi trijumf za Crvenu zvezdu u prethodnih šest sezona, računajući samo derbi igran u jesenjem delu sezone.

Žreb je od 2008. takav da Zvezda dočekuje Partizan u jesenjem "večitom" derbiju ali je interesanto to da oba tima posle međusobnog okršaja, po pravilu, osvajaju tri boda.

Bez obzira ko iz derbija izlazi kao pobednik, Zvezda i Partizan samo po jednom u prethodnih pet sezona nisu slavili u utakmici koja je usledila posle jesenjeg derbija.

Partizan pobedu u meču koji je usledio posle jesenjeg derbija nije ostvario davne 2008. godine kada je Javor uspeo da ostane neporažen na stadionu u Humskoj.

Ne računajući taj meč, crno-beli su u prethodnih pet godina bili više nego ubojiti posle "večitog" derbija koji se igra u jesen. 2009. godine savladan je OFK Beograd rezultatom 3:0, 2010. Jagodina a 2011. Radnički 1923. istim rezultatom, dok je u prethodnoj sezoni Smederevo platilo ceh neuspeha u derbiju. "Oklopnici" su 2012. izgubili 4:0 na stadionu Partizana.

Kako je rečeno, Zvezda je po pravilu igrala jesenji derbi kao domaćin pa je u meču koji je sledio bila gost. Interesantno je da crveno-beli i pored lošeg učinka u derbijima u prethodnih pet sezona nisu dozvoljavali da gube i sledeći meč.

Samo je Hajduk iz Kule u sezoni 2010/2011 iskoristio poraz Zvezde u derbiju i savladao je rezultatom 2:0. 2008. godine Zvezda je kao gost savladala Napredak u Kruševcu rezultatom 2:1, godinu dana kasnije tukla je BSK rezultatom 1:0, dok je 2011. i 2012. bila bolja od Rada i Slobode iz Užica rezultatom 2:1.

"Večiti" tokom predstojećeg vikenda igraju protiv Rada, odnosno Donjeg Srema. Gledajući tradiciju ali i poziciju Rada i Donjeg Srema na tabeli, može se zaključiti da će crveno i crno-beli nastaviti u istom ritmu.

Partizan bi kao domaćin lako mogao do ubedljivog trijumfa protiv poslednjeplasiranog Donjeg Srema, dok bi i Zvezda ponovo mogla da savlada Rad iako gostovanje "Građevinarima" nije nimalo ugodno.  

Šampion Srbije i lider na tabeli JSL u subotu dočekuje Donji Sremod 17 časova, dok se derbi 12. kola igra u nedelju od 13 sati kadaRad na Vračaru dočekuje Crvenu zvezdu.

Ne propustite