Zvezdo, šta će ti Rajković?!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 03.12.2013.
21:15
Izvor: Mihajlo Vidojević

U moru nelogičnosti u kojima bitiše srpski fudbal svoje mesto našao je i slučaj najboljeg golmana Evrope za uzrast do 19 godina. Predrag Rajković letos je 'ostvario san svakog srpskog fudbalera' i potpisao za Crvenu zvezdu koja polako ali sigurno radi na

uefa.com
uefa.com

Povezane vesti

Kada je letos 'spustio rampu' Portugalcima u penal seriji polufinala Evropskog prvenstva za igrače mlađe od 18 godina, Predrag Rajković postao je centralna figura hvalospeva koji su se na sva usta širili srpskom fudbalskom javnosti.

Izabranici Ljubinka Drulovića okitili su ze zlatnom medaljom na kontinentalnom šampionatu u Litvaniji a Rajković je, uz Aleksandra Mitrovića, od strane UEFA, okarakterisan kao jedan od desetorice fudbalera mlađih od 18 godina sa najvećim potencijalom u Evropi.

Nakon 'ekskurzije' u Litvaniji usledio je povratak u srpsku realnost gde stvari često ne funkcionišu po principima zdravog razuma.

Klub koji je u tom trenutku imao 'zlatnu koku' u svojoj svlačionici, volšebno je pristao da je se odrekne, za ponudu koja nije bila ni primaći pravoj vrednosti igrača, koji je nekoliko nedelja pre no što je promenio sredinu proglašen najboljim mladim golmanom Evrope i jednim od desetorice igrača na Starom kontinentu koji najviše obećavaju.

Ovde valja napraviti digresiju i priznati da je Jagodina mogla da proda talentovanog golmana za mnogo veći novac no što je ona suma koja je stigla iz Zvezde ali ta transfer politika kluba iz prestonice Pomoravlja ide na dušu onih koji su bili nestrpljivi da sačekaju ponudu Totenhema koji je skautirao mladog golmana i bio spreman da plati oko milion evra za njega.

Rajkovic i Gogic

Zvezda je, bez sumnje, odradila sjajan posao. Dobila je Rajkovića, i Gogića pride, za mizernu svotu novca, a samo mladi golman uz pravi tretman za nekoliko godina može da donese bar deset puta veću zaradu od novca koji je u njega uložen prilikom transfera.

'Pravi tretman' je u čitavoj priči ključna konstrukcija!


Najtalentovaniji golman u Srbiji, i najbolji u Evropi za svoj uzrast, stigao je na "Marakanu" 24. avgusta tekuće godine a od tog trenutka NIJEDNOM nije stao među stative najtrofejnijeg srpskog kluba, ne računajući šuterski trening.

Jasan je Zvezdin rezon da je najpre neophodno prodati Bobana Bajkovića pa tek onda uvrstiti Rajkovića u tim, ali je neshvatljivo kakav tretman najveći potencijal među srpskim golmanima ima u Zvezdi. Iako je situacija po pitanju Zvezdinih namera kada su golmani u pitanju jasna, ne može a da se ne primeti da najtrofejniji klub u Srbiji pravi ozbiljne greške u koracima kada je Predrag Rajković u pitanju.

Samom kupovinom mladog golmana obavljen je sjajan posao ali je onda došlo do niza nelogičnih poteza koji štete igraču, klubu i reprezentaciji.

Stručni kadar u Ljutice Bogdana nesumnjivo zna da golmanima u Rajkovićevom uzrastu samo trening ne znači mnogo. Utakmice su za Zvezdinog omladinca ključne kako bi nastavio da razvija nesporni potencijal ali ih na "Marakani" nema već puna tri meseca!

Činjenica je da Boban Bajković brani odlično, a tu je i već spomenuti 'faktor prodaje', koji ne dozvoljava stručnom štabu da Cetinjanina pošalje na klupu kako bi Rajković dobio priliku da brani redovno.

Ipak, postoje barem dve opcije kojima je Zvezda morala da pribegne kako bi Rajkoviću dala mogućnost da napreduje.

Pozajmica je jedna od opcija o kojoj u Zvezdi nisu ni pomislili. Neko će reći da je malo klubova koji pristaj da razigravaju tuđe igrače ali to u Rajkovićevom slučaju ne pije vodu. Mladog golmana oberučke bi prihvatila većina superligaša a o prvoligašima da ne govorimo.

Druga 'varijanta' bila je vraćanje Rajkovića u omladinski pogon, premda je momak već upisao prvi nastup za "A" reprezentaciju. U svakom slučaju, mladi golman sa vršnjacima bi dobio kontinuitet u radu i igrama do trenutka kada bi se za njega otvorilo mesto u prvom timu.

Ovako, Rajković je posle nekoliko nedelja slave zbog sjajnih partija na EP u Litvaniji iza sebe ostavio period od tri meseca bez takmičarskog meča u Zvezdi i samo ČETIRI utakmice u dresu sa nacionalnim grbom što je, priznaćete, pravi način da stagnira i tako sputa sav potencijal koji poseduje.

Za to vreme, momak koji se zajedno sa Rajkovićem našao na listi najvećih potencijala evropskog fudbala za uzrast do 18 godina, Aleksandar Mitrović, uveliko 'krca' svoju prvu sezonu u jednoj od liga koje predstavljaju odskočnu dasku za transfer u neki od najvećih evropskih klubova, pritom igrajući i u Ligi šampiona.

Jasno je da FSS nema pravo da se meša u rad Crvene zvezde, ali bi neko iz Ljutice Bogdana hitno trebalo da shvati da momak ogromnog potencijala stagnira zbog načina kojim se ophode prema njemu.

Bez mnogo pametovanja, mladi Negotinac morao je nakon sjajnih partija u Litvaniji da dobije priliku da brani barem u omladinskoj ligi Srbije i verujem da će se neko uskoro setiti da izvuče ovog dečka iz "natalina" i vrati ga na teren.

Naknadna pitanja, zašto nam je fudbal tu gde jeste, uzaludno postavljamo jer ga 'stručnjaci' u Srbiji čine takvim.

Ne propustite