Ko je sve osim Srbije obezbedio Olimpijske igre?

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 25.09.2023.
16:15
Izvor: Sportske.net

Plasman na Olimpijske igre iz kvalifikacija nije obezbedila nijedna selekcija iz Azije (AVC) i Afrike (CAVB).

BETAPHOTO/ODBOJKASKI SAVEZ SRBIJE
BETAPHOTO/ODBOJKASKI SAVEZ SRBIJE

Povezane vesti

Nakon završetka tri turnira kvalifikacija za Olimpijske igre 2024, plasman na Igre u Parizu izborile su Srbija, Dominikanska Republika, SAD, Poljska, Turska i Brazil, kao i Francuska, domaćin igara.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije, aktuelni svetski prvak, bronzana sa OI 2021. i vicešampion Evrope, izborila je peti put uzastopno plasman na Olimpijske igre.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato 17. juna, po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, a na osnovu rang liste FIVB biće određeno još pet reprezentacija.

Prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije rerpezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

Plasman na Olimpijske igre iz kvalifikacija nije obezbedila nijedna selekcija iz Azije (AVC) i Afrike (CAVB).

FIVB je saopštio da je promenjen sistem takmičenja na Olimpijskim igrama, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljene u tri grupe sa po četiri selekcije.

Ženska seniorska reprezentacija Srbije igrala je do sada četiri puta na Olimpijskim igrama. U Pekingu 2008. je zauzela peto mesto, a u Londonu 2012. je bila 11. Srbija je 2016. u Rio de Žaneiru osvojila prvu, srebrnu medalju, a 2021. u Tokiju bronzanu medalju na OI 2020.

Ne propustite