„Lale“ na trnovitom putu do Pariza

Autor: Ivan Cvetković
utorak 04.06.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Nakon tri poraza u nizu odbojkaši Srbije nastavljaju u Ligi nacija borbu za Olimpijske igre.

Povezane vesti

Sve je suženiji prostor za mušku odbojkašku reprezentaciju Srbije da kroz Ligu nacija izbori plasman na predstojeće Letnje olimpijske igre u Parizu.

Sa tri poraza iz četiri utakmice na startu turnira u Rio De Žaneiru izabranici Igora Kolakovića nisu okončali na pravi način prvi vikend, a priliku da vrate raspoloženje imaće na startu drugog kada ih očekuje duel protiv Holandije. Sudar sa dve pozicije slabije rangiranom selekcijom od Srbije za naš državni tim može da izazove mač sa dve oštrice. Duel se igra u sredu od 22:30 i trijumf bi doneo nešto manji broj bodova jer je reč o slabijem timu od „Orlova“, ali bi poraz mogao da bude fatalan imajući u vidu da u duel ulazimo kao favoriti.

Srbija se trenutno grčevito bori da se nađe među pet timova kojima je Liga nacija ostala jedina nada za odlazak na Olimpijske igre. Vizu za Pariz već su izborili kroz kvalifikacije selekcije Sjedinjenih Američkih Država, Poljske, Japana, Nemačke, Kanade i Brazila.

Među pet reprezentacija koje se nisu kvalifikovale, a trenutno su ispred Srbije nalaze se Italija, Slovenija, Argentina i Kuba. Razlika između Srbije i Holandije je prilično mizeran broj bodova, pa je pred Kolakovićevim timom biti ili ne biti da ove srede pokažu da li su kadri da pobedom dobiju vetar u leđa pred nastavak Lige nacija. Porazima od Japana, Brazila i Nemačke, naš tim je dospeo na 12. mesto u grupi od 16 reprezentacija koje su izborile ovogodišnje učešće u Ligi nacija.

Mečevi drugog vikenda startovali su ovog utorka rano ujutru u sudaru između Nemačke i Brazila, dok su od 8:30 duel u Fukuoki počele selekcije Poljske i Bugarske.

Japanci od 12:20 ne bi trebalo da imaju većih problema protiv slabašnog Irana, a prvi uzbudljiviji duel drugog vikenda odigraće Argentina i SAD u okršaju koji se od 22:30 igra u Otavi.

Meč koji bi za Srbiju mogao da ima veliku važnost odigraće se u noći između utorka i srede kada će se u dva sata sastati Kanada i Kuba. Karipska država je jedan od glavnih konkurenata Srbije za put u Pariz, pa bi nam u ovom duelu trijumf Kanade dobrodošao.

Turci su prilično razočarali tokom prvog vikenda, pa je pitanje šta mogu da traže u sredu u pola devet izjutra protiv Slovenije koja igra izvanredno ovog proleća. Sa maksimalne četiri pobede u nizu Slovenci su sve bliže Olimpijskim igrama, a pobeda protiv Turaka bi ih dodatno pogurala u tom pravcu.
Nakon njih će Nemačka i Japan odigrati duel, a sreda će biti okončana spomenutim mečom Srbije i Holandije u Otavi.

Najveći derbi drugog vikenda odigraće se dva sata iza ponoći u četvrtak kada će Italija i Francuska ukrstiti koplja u Kanadi. Azuri ovaj meč dočekuju kao lideri sa maksimalnim učinkom, dok „Trikolori“ imaju pobedu manje, ali i znatno slabiji pritisak ako se zna da će kao domaćini igrati na Olimpijskim igrama.

Dva zanimljiva duela biće odigrana u četvrtak. U prvom će od 17 sati odmeriti snage Kuba i Holandija, što bi moglo da ima veliki uticaj na dalji tok borbe za Olimpijske igre, dok će istog dana od 22:30 SAD i Italija odigrati potencijalno uzbudljiv meč.

Nakon Holandije, Srbiju do kraja drugog vikenda očekuju još tri duela. Već u petak na subotu dva sata iza ponoći očekuje nas meč protiv Amerikanaca. Potom ćemo 24 sata kasnije izaći na megdan Argentini, direktnom konkurentu za plasman na Olimpijske igre.

Izuzetno naporna nedelja za Kolakovićev tim biće okončana u ponoć između nedelje i ponedeljka kada se sastajemo sa Kanadom.

Mada prva faza Lige nacija traje do 23. juna, izvesno je da će pitanje plasmana na Olimpijske igre za Srbiju biti daleko jasnije već nakon drugog vikenda.

Ne propustite