Liga nacija – Najbolje od odbojke

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.06.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Pred nama je „vrelo“ odbojkaško leto.

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Klupska odbojkaška sezona se završila pre dve nedelje, poljska Zaksa je odbranila titulu prvaka Evrope, a ljubitelji igre na mreži, neće čekati mnogo na nova uzbuđenja. Već sedmog juna počinje četvrto izdanje odbojkaške Lige nacija, naslednice čuvene Svetske lige.

Ovogodišnju Ligu nacija igraće 16 reprezentacija, koje će odigrati po tri kvalfikaciona turnira, a najboljih osam izboriće plasman na finalni turnir u italijanskoj Bolonji, koji će se igrati od 20. do 24. jula. Italija će kao domaćin automatski zauzeti svoje mesto na Fajnal-ejtu. Titulu brani Brazil koji je u finalu prošle godine savladao Poljsku, dok je mesto na najnižem pobedničkom postolju zauzela Francuska.

Reprezentacija Srbije će takmičenje u Ligi nacija početi sa novim selektorom, na klupu „Orlova“ vratio se Igor Kolaković, koji je sa našom reprezentacijom već osvojio tri medalje u staroj Svetskoj ligi, dva srebra, 2008. i 2009, kao i bronzu u Hrvatskoj 2010. godine.

Srbija će u prvoj nedelji Lige nacija igrati u Otavi zajedno sa Bugarskom, Francuskom, Argentinom i Nemačkom. Pored ovih pet repzentacija u na turniru u Otavi igraće još Kanada, Italija I Poljska. U isto vreme, Brazilija će biti domaćin turnira na kojem će učestvovati preostalih osam reprezentacija: Brazil, Australija, Kina, Iran, Japan, Holandija, Slovenija I Sjedinjene Američke Države.

Drugi termin za kvalifikacione turnire biće od 21. do 26. Juna, tada će “Orlovi” ići put Sofije i igrati protiv SAD-a, Brazila, Kanade I Australije. Za to vreme igraće se turnir na Filipinima.

Treći, poslednji, termin za kvalifikacione turnire je od petog do 10. jula, a protivnici naše reprezentacije u poljskom Gdanjsku biće Slovenija, Italija, Iran i na kraju Kina. Osaka će u isto vreme ugostiti preostale selekcije u takmičenju.

Najveći favorit za osvajanje titule jesu olimpijski šampioni Francuzi, branilac titule Brazil, svetski šampion Poljska I najbolji na “Starom kontinentu” Italijani.

“Galski petlovi” su u Tokiju pokazali svu svoju snagu. Iskusna generacija predvođena fenomenalnim primačem Ervinom Ngapetom, kapitenom Benžamenom Tonjutijem i verovatno najboljim liberom na svetu Ženjom Grebenjikovom uspela je da trijumfuje u finalu protiv Rusije, koja iz dobro poznatih razloga neće učestvovati u Ligi nacija.

Branilac titule Brazil najuspešnija je reprezentacija u ovom takmičenju. “Karioke” su osvojile čak devet puta nekadašnju Svetsku ligu, a prošle sezone stigli su do pehara i u novoj Ligi nacija.

Poljsku će predvoditi natrulizovani Kubanac Alfredo Leon, verovatno najbolji odbojkaš na svetu, dok će najveći adut “Azura” biti Alesandro Mikjeloto, primač od 209 santimetara.

Ambicije reprezentacije Srbije su kao i obično su velike. Novi/stari selektor Igor Kolaković objavio je spisak reprezentativaca na kojem je 25 imena. Lideri ekipe su, kao I prethodnih godina, korektor Aleksandar Atansijević I tandem srednjih blokera iz Trentina Srećko Lisinac i Marko Podraščanin.

Poslednje pripreme pred Ligu nacija Srbija je imala protiv reprezentacije Irana. Uspela je naša selekcija da dva puta pobedi najbolju selekciju Azije i pokaže da potpuno spremno ulazi u najprofitabilnije odbojkaško takmičenje na planeti.

Očekujemo da Srbija može na Fajnal-ejt u Bolonji. Naša reprezentacija je osvojila Svetsku ligu 2016. godine, predvođena Urošem Kovačevićem i Markom Luburićem, koji je u finalu protiv Brazila odigrao meč karijere i doneo trofej Srbiji. Tada je „Orlove“ sa klupe predvodio legendarni Nikola Grbić.

Kada je u pitanju Liga nacija Srbija je dva puta bila na završnom turniru. U Francuskoj 2018. godine naša reprezentacija završila je na petom mestu, dok smo prošle godine bili šesti.

Naša reprezentacija, leto i odbojka – dobitna kombinacija.

 

 

 

Ne propustite