Odbojkašice kreću u odbranu evropskog trona

Autor: Sportske Net
ponedeljak 16.08.2021.
08:05
Izvor: Sportske.net

Srbija je glavni favorit.

 EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG
EPA-EFE/HOW HWEE YOUNG

Povezane vesti

Odbojkašice Srbije očekuje još jedan izazov ove godine. Posle bronzane medalje na Olimpijskim igrama, izabranice Zorana Terzića počinju odbranu dvostrukog uzastupnog zlatnog postolja na Evropskom prvenstvu, i to u Beogradu.

Utakmice će se igrati u srpskoj prestonici od 19. avgusta do 4. septembra, a ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, odigraće prvi meč u A grupi u Beogradu protiv Bosne i Hercegovine, 19. avgusta od 17 sati.

Srbija će drugi meč odigrati 21. avgusta protiv Francuske, a treći 22. avgusta protiv Belgije, što će biti pravi izazov. Azerbejdžan će biti rival Srbiji u četvrtom kolu 24. avgusta, a u poslednjem meču i derbiju grupe A, Srbija će igrati protiv Rusije, 25. avgusta.

Takmičenje po grupama će se odigrati od 18. do 25. avgusta u B i D grupi, odnosno od 19. do 26. avgusta u A i C grupi.

U B grupi u Plovdivu igraće Bugarska, Poljska, Nemačka, Španija, Češka i Grčka. U C grupi u Zadru nastupiće Hrvatska, Italija, Belorusija, Slovačka, Mađarska i Švajcarska, dok će se u D grupi u Klužu stakmičiti Rumunija, Turska, Holandija, Ukrajina, Finska i Švedska

Srbija je na nedavno završenim Olimpijskim igrama bila najbolje rangirana evropska ekipa. Naše odbojkašice su osvojile bronzanu medalju, kada su u utakmici za teće mesto ubedljivo savladale selekciju Južne Koreje 3:0, drugi put na ovom turniru. Prvo mesto zauzela je Amerika, koja je u polufinalu izbacila naš tim, dok je u srebro pripalo Brazilkama.

Ono što je prilično interesantno jeste to da je naša selekcija u četvrtfinalu olimpijskog turnira praktično “oduvala” italijansku reprezentaciju, koja je bila jedan od favorita u Tokiju, s obzirom na to da su igrale finale Svetskog prvenstva 2018, kada su izgubile od naših dama u pet setova. U Japanu je Srbija rutinski završila posao u tri seta. Kada je reč o evropskim timovima, do četvrtfinala su stigle i Rusija, koju je zaustavio Brazil, kao i Turska, koju je porazila Južna Koreja.

Selekcija Srbije će pokušati da stigne do trećeg uzastupnog zlata na Evropskom prvenstvu, pošto je 2017. godine slavila protiv Holandije, a 2019. bila bolja od Turske. Milena Rašić najavila je kraj reprezentativne karijere po završetku ovog takmičenja, pa se nadamo da će, ukoliko do oproštaja dođe, to uraditi kao prvakinja Evrope.

Naš tim je u punom sastavu, s tim što će biti bez Brankice Mihajlović, koja se muči sa povredom, a malo je igrala i na OI, dok će na iznenađenje svih igrati Stefana Veljković, koja se početkom godine porodila, a propustila je Olimpijske igre. Aktuelne svetske i evropske šampionke imaće mnogo posla na predstojećem turniru. Premda su jedne od glavnih favoritkinja za osvajanje, nikako ne bismo smeli potceniti ni ostale učesnice. Međutim, ono što će biti dodatni vetar u leđa našem timu jeste domaća publika, koja će biti bonus igrač.

EP je za nas, ne mogu da kažem najlepše takmičenje, jer na svako idemo sa velikim ambicijama, ali valjda zbog tolike dominacije, moram tako da se izrazim, to takmičenje igramo sa posebnim uživanjem i zadovoljstvom. Činjenica da igramo pred našom publikom govori sama po sebi. Posle 10 godina imamo priliku da u Beogradu podignem tron evropskih šampionki, što već i jesmo, ali motiva sigurno da ne manjka. Nadam se da ćemo u jednoj lepoj atmosferi u beogradskoj areni uspeti da po ko zna koji put ostvarimo naše snove”, rekla je kapitenka Maja Ognjenović.

Prvenstvo će početi 18. avgusta utakmicama u B i D grupi, dok će se prvi mečevi u A i C grupi odigrati 19. avgusta.

Ne propustite