Počinje ono pravo, Srbiju čekaju ''kraljevi drame''

Autor: Darko Mitrović
utorak 06.09.2022.
11:30
Izvor: Sportske.net

Srbija u velikom naletu, ali sada sledi težak izazov.

 EPA-EFE/Tomasz Wiktor
EPA-EFE/Tomasz Wiktor

Povezane vesti


Grupna faza je završena, počele su eliminacione borbe na Svetskom prvenstvu za odbojkaše u Poljskoj i Sloveniji. Reprezentacija Srbije je rezultatski savršeno odigrala sva tri kola u Grupi A, u Katovicama, gde je bez ijednog izgubljenog seta savladala najpre Ukrajinu, a onda i Portoriko i Tunis, pa se kao prvoplasirana u grupi izborila za mesto u osmini finala. Ono što je zajedničko za sva tri pomenuta meča, to je da se naš tim mučio u prvim setovima koje je sva tri puta dobijao na razliku, a onda je ''dodavao gas'' i stizao do ubedljivih pobeda.

Uz Srbiju još samo Italija u Grupi E nije izgubila ni set u prvoj fazi takmičenja. Taj niz ''Azuri'' su prekinuli u osmini finala protiv Kubanaca, ali nemaju za čim da žale, jer su pobedom od 3:1 već izborili plasman u četvrtfinale. Naš nacionalni tim tek čeka borba za plasman među osam najboljih, i to u utorak od 17 časova i 30 minuta. Rival će nam biti vrlo neugodna i kvalitetna selekcija Argentine, a meč će biti odigran u dvorani u Gljivicama, tridesetak kilometara od Katovica.

Ono što nije uobičajeno za najveća svetska takmičenja, to je da su Srbija i Argentina imale čak pet dana pauze od poslednjih mečeva u grupi do početka nokaut faze. Srbija je poslednji meč odigrala 31. avgusta protiv Tunisa i slavila je sa 3-0, po setovima 29-27, 25-15, 25-17. Primač Uroš Kovačević predvodio je napad našeg tima u tom meču sa 15 poena (od toga dva asa), dok su srednji bloker Marko Podraščanin i Dušan Petković dodali po 11.

Argentina je, s druge strane, morala da pruži svoj maksimum da bi se iz Grupe F u Ljubljani uopšte plasirala u nokaut fazu takmičenja. Osvajač bronzane medalje na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju je u poslednje kolo ušao pod velikim pritiskom, posle uzastopnih poraza u pet setova od Irana i Holandije. Međutim, ovoga puta, protiv Egipta, pobedili su sa 3-2, po setovima 27-25, 26-28, 24-26, 25-17, 15-6 i obezbedili svoje mesto u osmini finala kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe. Argentinci su u pobedi nad Egiptom najveći deo ofanzivne produkcije dobili od Bruna Lime sa 23 poena, srednjeg blokera Agustina Losera sa 19, kao i Fakunda Kontea sa 18, pa bi taj trio mogao da bude i velika pretnja našem timu.

"Naš tim ima zaista jak borbeni duh, nikada ne odustajemo i nastavljamo da igramo čak i u teškim trenucima, tako smo i stigli u osminu finala'', izjavio je Loser posle pobede nad Egipćanima.

Prethodni susret sa Argentinom na zvaničnim takmičenjima naši ''orlovi'' su imali u prvoj nedelji odbojkaške Lige nacija, 10. juna ove godine u Otavi, a naš tim je u uzbudljivoj borbi u pet setova uspeo da trijumfuje. Prošle godine je u Ligi nacija bila drugačija slika, jer su nas ''gaučosi'' savladali sa 3:0, baš kao i 2019. u istom takmičenju. Ali, kada su u pitanju susreti na Svetskim prvenstvima, u protekloj deceniji su nam baš prijali dueli sa Argentinom. Tako je na Svetskom prvenstvu 2018. Srbija trijumfovala sa 3:0, četiri godine ranije na SP u Poljskoj bilo je 3:1 za naš tim, baš kao i na SP 2010. u Italiji, pa verujemo u nastavak tog sjajnog niza. Nema sumnje da će ovoga puta borba biti uzbudljiva i utisak je da je ova petodnevna pauza više prijala Argentincima koji su uspeli da povrate svežinu posle tri veoma naporna meča u grupi, dok je našem timu pauza došla u jeku serije ubedljivih pobeda, ali se nadamo da će uspeti da zadrže visok nivo igre, jer u suprotnom neće imati šta da traže protiv odličnog rivala.

AdmiralBet ima raznovrsnu ponudu igara za ovaj meč, Srbija je u ulozi favorita, kvota na trijumf ''orlova'' trenutno je 1.26, a ako vam je primamljivija igra na broj poena u prvom setu koji je naš tim u prethodna tri meča dobijao na razliku, onda se čini logičnim igra na više od 46.5 poena u prvom setu, za šta je kvota 2.32.

Prema kosturu takmičenja, ukoliko reprezentacija Srbije savlada Argentinu, onda bi se u četvrtfinalu sastala najverovatnije sa još jednim južnoameričkim velikanom, selekcijom Brazila koja je u osmini finala (utorak, 21 čas) favorit u duelu sa Iranom. Ako bismo gledali još dalje, ka samoj završnici, potencijalni rival u polufinalu bi mogla da nam bude selekcija SAD, a u finalu Italija. Ali, da za početak savladamo Argentince, posle toga bi nam pogled ka borbama za medalje bio mnogo jasniji.

Ne propustite