Srbija igra četvrtfinale EP - Nikola Grbić i moćni Poljaci stoje pred "orlovima"

Autor: Mladen Heleta
utorak 12.09.2023.
08:45
Izvor: Sportske.net

Jako težak ispit.

CEV
CEV

Povezane vesti

Evropsko prvenstvo za odbojkaše ulazi u samu završnicu, a na programu su četvrtfinalni mečevi. Među osam najboljih ekipa na turniru našla se i Srbija.

Naš tim se nalazi u donjem delu kostura, a za rivala će u borbi za polufinale danas od 18 sati imati selekciju Poljske, aktuelnog osvajača Lige nacija.

Srbija je do sada išla po planu. U grupnoj fazi je upisala pobede protiv Švajcarske, Belgije, Estonije i Nemačke, dok je jedini poraz doživela od aktuelnog svetskog i evropskog prvaka Italije.

U osmini finala je pala Češka. Bila je to autoritativna partija izabranika Igora Kolakovića i sigurno najzrelija na šampionatu, bilo je 3:0, svi naši igrači su bili na maksimumu, pokazali da su spremni za ono što ih čeka, a čeka ih verovatno najteži mogući ispit u vidu Pojske.

Srbiju su protiv Čeha predvodili Aleksandar Atanasijević sa 14 poena i Pavle Perić sa 13. Miran Kujundžić dodao je devet, a Marko Podraščanin šest poena.

Dobro smo delovali, naši igrači znaju da igraju velike mečeve i to može da bude bitan faktor pred Poljsku.

Poljaci su u četvrtfinale stigli furiozno, sa svih šest pobeda. U grupi su redom padali Češka, Holandija, Severna Makedonija, Danska i Crna Gora, dok je u osmini finala savladana Belgija sa 3:1. Belgijanci su u trećem setu tog meča, koji su „ukrali“ Poljacima pokazali i neke njihove slabosti.  

Ekipa koju sa klupe predvodi naš legendarni igrač i trener Nikola Grbić, a na terenu maestralni naturalizovani Kubanac Vilfredo Leon, je izraziti favorit protiv Srbije, ali daleko od toga da „orlovi“ neće imati šta da traže u tom duelu.

Poljska je ranije ovog leta osvojila Ligu nacija, ponovo je u usponu, a na ovom šampionatu takođe želi da ode do kraja.

U donjoj polovini kostura u utorak će se sastati se Italija i Holandija.

Duel između Italije i Holandije će odbojkaške romantike vratiti u 90-e godine prošlog veka, kada su ove dve selekcije bile bez premca na svetu.

Italija je pre dve godine napravila smenu generacije, a ta nova generacija je blistava i uspela je da veže titule na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Holandija se polako vraća u vrh evropske odbojke, ali čini se da je još uvek daleko od ekipa kao što je Italija.

„Azuri“ su naravno do četvrtfinala došli sa svih šest pobeda, a jedino su ih namučili Nemci u grupnoj fazi,  pošto su uspeli da im uzmu dva seta.

Holanđani baš igraju prema očekivanjima i jedini poraz do sada im je onaj gore pomenuti od Poljske u grupnoj fazi.

Italijani će uzgred imati i prednost domaćeg terena.

U osmini finala su Italijani počistili Severne Makedonce sa 3:0, dok su Holanđani posle veloike borbe savladali Nemce sa 3:2.

Ne propustite