Superfinale Lige šampiona – Repriza ili osveta?

Autor: Milovan Longinov
nedelja 22.05.2022.
14:00
Izvor: Sportske.net

Poslednji čin sjajne odbojkaške sezone.

Povezane vesti

Kažu da je najteže u sportu ponoviti uspeh. Teško je osvojiti trofej, a duplo teže odbraniti ga. Samo najboljima uspeva da konstantno ostanu u vrhu, dok svi žele da im skinu „skalp“. Zbog toga su veliki, jer brzo zaborave pobedu i ne žive od sećanja na ranija slavlja, već se odmah „resetuju“ i streme ka novom trijumfu.

Slovenija, Ljubljana i hala „Stožice“ u nedelju će biti domaćini najbolje evropske odbojke u Superfinalu Lige šampiona. Dobićemo nove, a možda i stare, šampione u muškoj i ženskoj konkurenciji. U reprizi muškog finala sastaju se poljska Zaksa i italijanski Trentino, dok će se u ženskoj konkurenciji, baš kao i prvog maja prošle godine, sastati italijanski Koneljano i turski Vakifbank. Do sada se nikada u istoriji odbojke nije dogodilo da imamo identična finala dve godine zaredom.

Titulu kod muškaraca brani poljska Zaksa. Senzacionalni prvak Evrope iz prošle sezone predvođen srpskim trenerom Nikolom Grbićem igrao je sjajno i u finalu savladao Trentino sa 3:1, i tako postao prvi poljski klub šampion Evrope. Odmah nakon osvajanja titule, Grbić je napustio Zaksu i preselio se u Peruđu, a njega je na klupi šampiona Evrope nasledio Rumun George Kretu. Dolaskom Kretua nije se mnogo promenilo, šampionska ekipa nastavila je tamo gde je stala prošle sezone, predvođena Kamilom Semenjukom, najboljim poenterom tima, a ne treba zaboraviti ni Norberta Huberta, jednog od najboljih blokera u Ligi šampiona. Ukoliko bi odbranili naslov prvaka Evrope Poljaci bi postali četvrta ekipa u istoriji kojoj je to pošlo za rukom, među njima je i njihov rival u finalu Trentino, koji je vladao „Starim kontitnentom“ od 2009. do 2011. godine.

Poraz u finalu prošle godine bio je bolan za italijanski Trentino, ali je slavni klub uspeo da izbori priliku za revanš. Sjajne partije u ovosezonskom izadnju Lige šampiona i pobeda u „epskom“ polufinalu protiv Peruđe dovele su ekipu trenera Anđela Lorencetija u „Stožice“ i meč za četvrtu titulu najboljeg u Evropi, prvu nakon, sada već davne, 2011. Predvodnik ove generacije Trentina jeste italijansko „čudo od deteta“ Alesandro Mikeleto, potpuno atipični primač servisa, visok čak 211cm, najbolji je poenter Lige šampiona sa 168 osvojenih poena. Pored Mikeleta, sjajan je još jedan mladi Italijan Danijele Lavija, ali njih dovjica ne bi bili to što jesu, da nije maestralnog tehničara Rikarda Sbertolija, koji ih „nepogrešivo“ pronalazi. Nikako ne smemo zaboraviti ni par srpskih srednjih blokera, Srećka Lisinca i Marka Podraščanina, koji mogu promeniti tok svakog meča.

Muško finale počinje u nedelju od 21 sat, a tri sata ranije zakazan je meč za trofej u ženskoj konkurenciji. U reprizi prošlogodišnjeg finala sastaju se Koneljano i Vakifbank. Italijanski tim imao je više sreće i živaca u finalu prošle godine, slavio sa 3:2 i osvojio pehar Lige šampiona. Ove sezone Koneljano je još ubedljiviji. Ekipa trenera Danijelea Santarelija, odnedavno i selektora reprezentacije Srbije, pobedila je na svakom meču u Ligi šampiona. Ubitačan tandem Miriam Sila - Paula Egonu „teroriše“ protivnice. Dve tamnopute igračice imaju neverovatne fizičke predizpozicije i apsolutno su dominantne na svakoj utakmici, to posebno važi za Egonu, koja je osvojila 100 poena ove sezone u Ligi šampiona, iako je odigrala samo polovinu utakmica. Koneljano će u „Stožicama“ igrati za svoju drugu titulu prvaka Evrope, a u tome će pokušati da ih spreči turski Vakifbank.

Još uvek boli igračice Đovanija Gvidetija tesan poraz u finalu prošle godine i sigurno će biti posebno motivisane u nedelju. Ovo će Vakifu biti rekordno osmo učešće u finalima. Turski tim osvojio je četiri titule prvaka Evrope, poslednju 2018. godine. Predvodnica Vakifa je Šveđanka Izabel Hak, najbolja poenterka Lige šampiona sa 195 osvojenih poena, ona je i prošle godine bila dominantna u takmičenju, tada je upisala čak 236 poena. Pored nje, pažnju bi trebalo obratiti na Gabrijelu Gimaraeš i Mišel Barš-Hakli.

Favorita nema, a drama sigurno neće izostati.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite