Argentinsko moranje protiv Španaca!

Autor: Nemanja Janošev
sreda 28.07.2021.
12:05
Izvor: Sportske.net

Derbi za prolazak...

Povezane vesti

Kada u sredu na teren u Saitamo izađu Španci i Argentinci, na talonu će biti "svega" tri olimpijska zlata. Možda malo i iznenađuje, ali generalno, posle uvođenja Mundijala 1930. a kasnije i manjeg interesovanja za fudbalski turnir nakon rata, jasno je što su pomenuti trijumfi ovih divova zabeleženi tek u poslednjih tridesetak godina.

Doduše, kada je bilo važno, Španci su uz velike nade poslali tim 1920. ali su osvojili srebro, pobedom protiv Holanđana, dok je Belgija bila prejaka. 

Argentinci su se na sve načine trudili da zaustave dvadesetih moćni Urugvaj bojkotovali su igre u Parizu jer su izgubili domaćinstvo. Kada su odlučili da ne idu, besna masa se okupila ispred sedišta saveza i kamenovala zgradu.

Pojavili su se 1928. u Amsterdamu, prvo finale je završeno 1:1, u drugom tri dana kasnije je Urugvaj slavio sa 2:1, pa "Albiseleste" su osvojile gorko srebro.

Kako rekosmo posle rata, komunističke zemlje su slale najjače ekipe pod dimnom zavesom navodnog amaterizma, Jugosloveni, Mađari, SSSR, Poljaci su se ređali na pobedničkom postolju, čak je i DDR osvojio titulu 1976. pa su Česi uzeli zlato u Moskvi 1984.

Španija je naravno za igre u Barseloni 1992. planirala veliki broj medalja, pa je konačno oformljen jak tim, sa strašnim talentima tipa Gvardiole, Luisa Enrikea, Kika, Paka Solera, Abelarda, Amaviske, Alfonso, svi oni će činiti okosnicu "Crvene Furije" do kraja veka. Španija se prošetala kroz grupu, Katar, Egipt i Kolumbija su bili žrtve, osam golova tri pobede, Santi Kanizares je ostao nesavladan. Kiko je postigao jedini gol protiv mladih Italijana, pa su u polufinalu savladali Ganu, a onda posle preokreta i Poljake u finalu na "Kamp Nou" pred blizu 100 000 ljudi. Igrači ove generacije imaju grupu na društvenim mrežama na kojoj i dan-danas pričaju, a mnogi, pa i Gvardiola to smatraju za svoju najdražu pobedu.

Četiri godine kasnije i Argentina i Brazil su poslali moćne timove, ali ih je u Atlanti šokiraka Nigerija. "Gaučosi" su u timu imali Almeidu, Ajalu, Krespa, "Vašku" Lopeza, Ortegu, Simeonea i Zanetija, očekivali su finale protiv Brazilaca, kao i ceo svet, ali je Nigerija pokvarila žurku, Kanu je u produžetku srušio Brazilce, bilo je 4:3 za "Super Orlove". U finalu, iako je Lopez doveo več na startu Argentince do prednosti, i iako su vodili golom Krespa sa 2:1, primili su šokantan gol za 2:2, Danijel Amokači je bio strelac, a onda je Amunike u poslednjem minutu savladao Kabaljera i doneo zlato Afrikancima. 

Inače Argentina je u drugoj fazi izbacila mladu reprezentaciju Španije pobedom od 4:0.

U Sidneju Argentina nije nastupila, Španija je igrala finale i sama osetila afričko prokletstvo, vodili su sA 2:0 golovima Ćavija i Gabrija, Kamerun je u drugom poluvremenu izjednačio na 2:2, dobio na penale, a nesrećni Amaja pošto je postigao autogol je uspeo da promaši i penal na lutriji. Tada mu se i sunovratila karijera, bio je u Atletiku i posle toga je išao nizbrdo...

Argentina se konačno dokopala zlata u Atini na jubileju igara, poslali su moćan tim sa Tevezom, Saviolom, Maskeranom, Hajnceom, Kilijem Gonatelos, da ne nabrajamo to je praktično bio "A" tim. Osvojili su prvo mesto, rasturili mladu selekciju Italije, evropskog prvaka sa 3:0, a onda je Tevez u finalu srušio Paragvaj.

Četiri godine kasnije, red je bio na Mesija u Pekingu, Kun mu je pravio društvo, ponovo je igrao Maskerano, ali i Rikelme, Zabaleta, Di Marija, Laveci, Banega, osvetili su poraz iz Atlante, Di Marija je bio prevaga, a najslađa je bila pobeda u polufinalu protiv večitih rivala Brazilaca od 3:0 kada je Kun Aguero spakovao dva gola. U Londonu nisu branili titulu, na igre se vratila Španija, ali je razočarala, ispali su u grupi. 

Pre četiri godine u Riju, Argentina je poslala slab tim, ispali su u grupi sa četiri boda. Jasno predvođen Nejmarom Brazil je osvojio krunu, iako su u finalu tek na penale slavio protiv mlade reprezentacije Nemačke.

Sada su u Tokiju tu i Španija i Argentina, Španci imaju jači tim, Simon, Mingeza, Pau Tores, Valjeho, Sebaljos, Pedri, Aseonsio, Ojarzabal, Dani Olmo, ova ekipa je prvi favorit za osvajanje zlata. Argentina nema sem golmana Ledezme starije igrače, tu je mladi Almada, kapiten Perez iz Atletika, Ponse i Gaih koji igraju u Rusiji, ali očigleno da ambicije nisu baš velike...

Argentina je izgubila prvi meč od Australije, Španija igrala samo 0:0 sa Egiptom, ali su oba tima zabeležila pobede u drugom kolu, Argentinci Egipat, a Španci Australiju. Pred poslednje kolo, “Gaučosi” moraju da dobiju Špance i da se nadaju da Australija neće savladati Egipat što ih stavlja u tešku situaciju. 

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke