Burna reakcija iz Poljske, ali ni Rusi nisu zadovoljni preporukom MOK

Autor: Darko Mitrović
utorak 28.03.2023.
20:08
Izvor: Beta

Preporuka MOK-a brzo izazvala reakcije.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske, Pjotr Vavdžek, izjavio je da je danas "dan sramote" za Međunarodni olimpijski komitet (MOK) jer je to telo preporučilo uslovno vraćanje ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja.

MOK je danas preporučio vraćanje ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, a o njihovom učešću na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine odlučiće "u odgovarajuće vreme" .

Vavdžek je na Tviteru pitao: "Šta se pozitivno desilo na strani Rusije da njeni sportisti učestvuju na takmičenjima!? Od Buče, Iripina, Gostomela, do svakodnevnog bombardovanja civilnih objekata!? Ovo je dan sramote za MOK!".

Poljska, Ukrajina i tri baltičke zemlje su u ponedeljak u zajedničkoj izjavi naglasile da "ne postoji nijedan razlog da se odustane od isključenja ruskih i beloruskih sportista, što je MOK uspostavio pre više od godinu dana", zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Poljska, Ukrajina, Litvanija, Estonija i Letonija smatraju da to "nije stvar nacionalnosti tih sportista, već činjenice da ih sponzorišu/podržavaju njihove vlade ili kompanije koje podržavaju ruski režim, koji nastavlja sa agresijom na Ukrajinu".

S druge strane, i ruski olimpijski komitet osudio je danas kriterijume koje danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK) postavio za povratak ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja kao "diskriminišuće".

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas je preporučio ponovno uključivanje ruskih i beloruskih sportista na međunarodna takmičenja, pod neutralnom zastavom i u pojedinačnoj konkurenciji, pod uslovom da nisu aktivno podržavali agresiju na Ukrajinu.

Za Ruse i Beloruse ekipna takmičenja su i dalje zatvorena. MOK je takođe, ponovio kako je protiv toga da Rusija i Belorusija budu domaćini međunarodnih sportskih događaja, a međunarodnim savezima je jasno poručeno da ne pozivaju političare iz spomenutih zemalja na velika takmičenja.

"Najavljeni kriterijumi za povratak na međunarodna takmičenja su neprihvatljivi. To je diskriminacija na nacionalnoj osnovi," izjavio je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdniakov, a prenela HINA.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke