EU ponosni partner srpskih paraolimpijaca

Autor: Milovan Longinov
sreda 25.08.2021.
22:30
Izvor: Sportske.net

Oni su naš podsetnik da izgovora ne sme da bude!

europa.rs
europa.rs

Povezane vesti

Naši paraolimpijci ponosno predstavljaju svoje supermoći i našu državu na OI u Tokiju. 

Čast naše zemlje brani 20 sportista u sledećim disciplinama - atletika, streličarstvo, plivanje, powerlifting, stoni tenis, biciklizam i tekvondo.

Delegacija Evropske unije u Srbiji postala je ponosni partner paraolimpijskog tima Srbije, pre svega, pokrivajući troškove prevoza 20 sportista, njihovih trenera i osoblja u Tokio i podržavajući Paraolimpijski komitet Srbije u obavljanju svojih dužnosti i promovisanju sporta za sve u Srbiji.

"Delegacija Evropske unije u Srbiji podržava Paraolimpijski komitet Srbije. Cilj ove podrške su što bolji rezultati sportista i inkluzija u sportu, koji bi trebalo da bude dostupan svima. Evropska unija radi na promociji inkluzije u svim sferama društva. Puno ekonomsko i socijalno učešće osoba sa invaliditetom od ključnog je značaja ukoliko se želi ostvariti uspeh u postizanju pametnog, održivog i inkluzivnog rasta. Podrška Evropske unije društvenom uključivanju osoba sa invaliditetom vredna je skoro 62 miliona evra, od 2008. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada".

Istorija Paraolimpijskih igara doseže do 1948. godine, kada je ser Ludvig Gutman organizovao takmičenje u streljaštvu za veterane Drugog svetskog rata sa povredama kičme kao deo njihovog oporavka. Od 1952. godine, to je međunarodno takmičenje, a od Rima 1960. godine, održava se u istom gradu kao i Olimpijske igre.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke