Finalni turnir Lige nacija – Praznik svetske odbojke

Autor: Lazar Nikolić
sreda 19.07.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Nažalost bez Srbije.

Povezane vesti

Peto izdanje Lige nacija za muškarce u odbojci ulazi u samu završnicu. Na Fajnal-ejt u poljskom Gdanjsku plasirale su se osam najboljih ekipa iz ligaškog sistema, a među njima nije selekcija Srbije. Izabranici selektora Igora Kolakovića završili su na devetoj poziciji sa po šest pobeda i poraza, isti skor imao je i aktuelni šampion Francuska, ali su „trikolori“ prošli dalje zbog boljeg set količnika.

Pored olimpijskog šampiona i branioca titule u Ligi nacija Francuske na završni turnir plasirale su se selekcije Slovenije, Brazila, Argentine, Italije, domaćina Poljske, Japana i Sjedinjenih Američkih Država.

Poljska, Japan i SAD imale su identičan skor 10-2, ali su Amerikanci zauzeli prvo mesto sa 31 bodom, dok su Japan i Poljska zauzele drugu, odnosno treću poziciju. Na četvrtom mestu završili su „azuri“, peti su Argenticni, šesti Brazilci, sedma je Slovenija, dok je poslednju vizu za Fajnal ejt izvadila reprezentacija Francuske.

Pozicije na tabeli odredile su parove četvrtfinala, jer prvi igra sa osmoplasiranim i tako do duela između četvrte i pete ekipe u „regularnom“ delu. Tako će se u četvrtfinalu sastati: SAD – Francuska. Italija – Argentina, Japan – Slovenija i Poljska Brazil.

Finalni turnir u Gdanjsku igra se od 19. 23. jula, a prvi favorit su Sjedinjene Američke Države „Jenkiji“ su prošle godine igrali Finale lige nacija, gde je bolja bila Francuska, a upravo će protiv ove selekcije Amerikanci igrati već u četvrtfinalu. Ove ekipe su se sastale devet jula na jednom od kvalifikacionih turnira, a Amerika je slavila sa maksimalnih 3:0.

Verovatno najveće iznenađenje ligaškog dela takmičenja jeste selekcija Japana, ali je devetostruki šampion Azije ponovio prošlogodišnji uspeh i našao se na Fajnal-ejtu drugu godinu zaredom. „Samuraje“ na prvoj prepreci u Gdanjsku očekuje selekcija Slovenije, koja je prošle godine stigla do polufinala, a iako je Japan završio na drugoj poziciji Slovenci deluju kao blagi favoriti na ovom meču.

Domaćin Fajnal-ejt Poljska pokuašaće da iskoristi domaći teren i napokon stigne do zlata u Ligi nacija. Poljaci su u prethodna tri izdanja ovog takmičenja osvajali medalje, ali nijednom zlato. Bila je Poljska bronzana 2019. i 2022. godine, dok su godinu dana ranije Poljaci u finalu poraženi od  Brazila. Protivnik domaćoj selekciji u četvrtfinalu biće trostruki olimpijski šampion Brazil koji je svoj jedini trofej u Ligi nacija osvojio 2021. godine kada su „karioke“ u finalu upravo bile bolje od Poljaka. Poljaci su bili bolji od Brazila u „regularnom“ delu takmičenja sa 3:1, ali će u Gdanjsku mnogo veći pritisak biti na domaćinu.

Poslednji četvrtfinalni par čine selekcije Italije i Argentine. „Azuri“ su sedmostruki šampioni Evrope, ali još uvek nemaju medalju u Ligi nacija. Italija je izubila od  „gaučosa“ u preliminarnoj fazi, ali je aktuelni svetski i evropski šampion ipak favorit u meču na ispadanje. Imaće i Argentina svoju računicu, ekipa iz Južne Amerike dolazi u Gdanjsk sa epitetom trećeplasiranog tima na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine i sigurno da imaju šta da pokažu u završnici Lige nacija.

U polufinalu će ukrstiti bolji iz meča SAD – Francuska i Italija Argentina, dok će drugi polufinalni par činiti pobednici mečeva u kojima se sastaju Japan – Slovenija i Poljska – Brazil.

Naravno, baš kao i na svim velikim međunarodnim takmičenjima nećemo gledati selekciju Rusije koja je dvostruki osvajač Lige nacija i jedna od najvećih odbojkaških nacija.

Što se nagradnog fonda tiče, pobedniku će pripasti ček na 1.000.000 dolara, drugoplasiranom upola manje, dok najniži stepenik na pobedničkom postolju vredi 300.000 dolara.

Prenose Fajanal-ejt Lige nacija pratite na Sport klub televiziji.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke