FOTO GALERIJA - Olimpijske igre su svečano otvorene!

Autor: Darko Mitrović
subota 27.07.2024.
00:01
Izvor: Beta

Bilo je spektakularno, i pored jake kiše.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL

Povezane vesti

Olimpijske igre u Parizu večeras su zvanično otvorene spektakularnom ceremonijom, a predsednik Francuske Emanuel Makron proglasio je početak takmičenja.

Ceremonija koja je po jakoj kiši obilovala umetničkim delom, muzikom i plesom trajala je četiri sata na Seni i to je prvi put da je ceremonija otvaranja Igara održana van stadiona, već na obali reke uz isticanje pariskih spomenika.

Od mosta Osterlic do Trokaderoa, 6.800 sportista i 205 delegacija, ukrcanih na 85 čamaca, spustilo se rekom tokom parade. Srbiju predstavlja 113 sportista, a zastavu su na otvaranju nosili odbojkašica Maja Ognjenović i vaterpolista Dušan Mandić.

Oko 3.000 plesača, muzičara i glumaca učestvovalo je u umetničkom delu ceremonije duž obale Sene, kao i na mostovima, ali i na nebu, na trasi od šest kilometara, duž koje je bilo oko 300.000 gledalaca.

Ceremonija je počela unapred snimljenim videom u kome je učestvovao čuveni francuski fudbaler Zinedin Zidan koji je nosio olimpijsku baklju po gradu i predao je grupi dece u metrou.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL

U prvom od 85 čamaca koji su plovili Senom bili su grčki sportisti predvođeni NBA zvezdom Janisom Adetokunbom, koji je nosio državnu zastavu.

Na mostu koji se nalazi na istoku prestonice pojavio se olimpijski moto: "Brže, više, jače, zajedno".

Za njima su redom uz muziku plovili brodići prevozeći reprezentacije Izbegličkog tima i tako po redu, a defile je prvo prekinut zbog nastupa Lejdi Gage i osmočlanog plesnog tima.

Po završetku nastupa nastavljen je defile, a istovremeno baklju je tajanstvena osoba prekrivenog lica prenosila ulicama, preko krovova i uz čuvene pariske građevine.

Defile sportista je prekidan umetničkim i plesnim programom, među kojima je 80 plesača obučenih u roze kostime prikazalo kan-kan ples iz Mulen ruža.

Prikazan je i video o tome kako su napravljene medalje za ovogodišnje Igre, omaž radnicima, a umetnici obučeni u građevinska odela plesali su oko Notr Dama držeći se za skele čuvene katedrale koja bi posle velikog požara ponovo trebalo da bude otvorena 8. decembra posle velikih restauratorskih radova.

Izvedena je arija iz opere Karmen, nastupio je hevi metal bend Gojira koji je izveo francusku revolucionarnu pesmu, a nastupila je i poznata francuska umetnica Aja Nakamura.

Misteriozni nosilac baklje je za to vreme obišao Notr Dam, a zatim proneo baklju kroz muzej Luvr, gde je video da je ukradena čuvena slika Mona Liza.

Defile sportista nastavljen je po jakoj kiši u Parizu, a istovremeno je nastupio pijanista Aleksandar Kantorov.

EPA-EFE/Miguel Tona / POOL

Prikazan je i omaž inženjerima, naučnicima i tvorcima filmova braći Limijer. Tokom ceremonije hor je izveo "Marseljezu", a odato je priznanje čuvenim Francuskinjama - 10 heroina koje su uticale na istoriju svoje zemlje.

Tokom ceremonije istaknut je i sportski duh, umetnici su u posebnim kostimima izvodili brejkdens, vozili su i BMX bicikle, dok su u čamcima Senom plovili sportisti.

Na mostu je na improvizovanoj modnoj pisti uz moto "Ujedinjeni u različitosti" predstavljena francuska moda, uz manekene koji su prošli crvenim tepihom obučeni u raznobojne kostime i taj deo posvećen je LGBT zajednici.

Njima se zatim pridružio nosilac baklje koji je na neki način najavio i domaću reprezentaciju, poslednju koja je prodefilovala Senom.

EPA-EFE/Miguel Tona / POOL

Sa Tahitija su se javili sportisti koji će učestvovati u takmičenju u surfu. Na ceremoniji nisu učestvovali ruski i beloruski sportisti koji će učestvovati u individualnim sportovima.

U slogan Evropa pleše umetnici su po jakoj kiši plesali uz velike svetske dens hitove. Kada je pala noć na Pariz izvedena je plesna tačka koja je predstavila apsurd nasilja među ljudima, a zatim je pevačica Žulijet Armane izvela pesmu "Imagine" Džona Lenona.

Solidarnost je predstavljena jahačem koji je u specijalnom odelu na specijalno dizajniranom mehaničkom konju prošo Senom ogrnut olimpijskom zastavom i tom prilikom predstavljena je istorija olimpizma.

Misteriozni jahač je zatim na konju došao do Ajfelove kule gde je dočekan sportistima i gledaocima doneo olimpijsku zastavu, koja je ubrzo podignuta uz intoniranje olimpijske himne.

Posebnu nagradu dobio je komesar Ujedinjenih nacija za izbeglice Filipo Grandi.

Posle toga obratio se predsednik Organizacionog komiteta Toni Estange, koji je rekao da su "svi uložili svoja srca u takmičenje".

"Ovo je grad ljubavi, a narednih 16 dana, ovo je vaš grad", rekao je on sporistima.

Estange je dodao da Olimpijske igre ne mogu da reše svaki problem u svetu, ali da se večeras pokazuje "koliko je lepo kada se čovečanstvo ujedini".

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da u olimpijskom svetu svi poštuju jedni druge, da kao olimpijci brinu jedni o drugima i žive u solidarnosti.

EPA-EFE/JOEL CARRETT

"U svetu rastrzanom sukobima i ratovima, zahvaljujući svojoj solidarnosti večeras možemo da se okupimo ujedinjujući sportiste sa teritorija svih 206 nacionalnih olimpijskih komiteta i izbegličkog olimpijskog tima MOK. Dobrodošli najbolji sportisti", rekao je Bah.

Predsednik Emanuel Makron je zatim proglasio Olimpijske igre otvorenim, a sportisti su položili zakletvu.

Na scenu je zatim izašao nekadašnji kapiten francuske fudbalske reprezentacije Zinedin Zidan. Njemu je misteriozni nosilac predao baklju, a on ju je predao španskom teniseru Rafaelu Nadalu, rekorderu sa 14 osvojenih titula na pariskom Rolan Garosu.

Svetla su se menjala na Ajfelovoj kuli, na kojoj je postavljeno pet olimpijskih krugova i viđen je veliki svetlosni spektakl.

Nadal je za to vreme čamcem zajedno sa Serenom Vilijams, Karlom Luisom, čuvenom rumunskom gimnastičarkom Nađom Komaneči koji su na kratko držali baklju, prošao Senom, a zatim su baklju predali bivšoj francuskoj teniserki Ameli Morezmo. 

EPA-EFE/Juanjo Martin

Ona je nasmejana nosila baklju, mahala i pozdravljala se sa gledaocima duž trase kojom je prošla do platoa ispred Luvra. Između bivšeg košarkaša Tonija Parkera i predstavnike paraolimpijaca i nekadašnjih i sadašnjih francuskih sportista baklja je kružila, a zatim su džudista Tedi Riner i atletičarka Mari Žoze Perek upalili olimpijski plamen koji je bio zakačen za veliki balon koji je odmah poleteo iznad Pariza.

Posle toga nastupila je pevačka diva Selin Dion koja je otpevala pesmu "Leti leti moja ljubavi", čime je ceremonija završena.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke