Francuska ministarka pred Olimpijske igre: "Ne zanima nas Putinovo mišljenje"

Autor: Ivan Cvetković
sreda 03.01.2024.
10:31
Izvor: Sportske.net

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera rekla je danas da se pravila Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) moraju poštovati i da je ne zanima mišljenje predsednika Rusije Vladimira Putina u vezi sa uslovima učešća ruskih sportista na Olimpijskim igrama u Parizu.

"Ne zanima nas šta Putin misli. To su pravila koje je postavio MOK, a MOK ima autoritet da odlučuje ko učestvuje, a ko ne učestvuje. Moramo uspostaviti ovaj okvir i osigurati da se poštuje do kraja i učiniti sve da ruska sila ne eksploatiše sport za svoju slavu", rekla je Udea-Kastera za francusku televiziju.

Putin je sredinom decembra rekao da je MOK rizikovao da potkopa olimpijski pokret odlukom da ruski i beloruski sportisti učestvuju na Igrama u Parizu kao neutralni, bez zastave, himne i državnih simbola.

"Ovo su provokativne poruke. Takođe, čuli smo ga i da priča o etničkoj diskriminaciji, sve to je potpuna glupost", dodala je ministarka.

MOK je u decembru odlučio da sportisti iz Rusije i Belorusije mogu da učestvuju na Igrama u Parizu u pojedinačnim sportovima, kao neutralni bez državnih simbola i da nisu podržavali rat u Ukrajini.

Rusija je osudila "neutralizaciju" koja, kako je navela, "targetira njene najbolje sportiste", čije je učešće pod neutralnom zastavom "ponižavajući kriterijum MOK".

MOK je saopštio da je do sada osam ruskih sportista ispunilo sve zaheve, a troje iz Belorusije.

Na pitanje da li bi neki sportista iz Rusije tokom Olimpijskih igara mogao da prkosi zabrani i maše državnom zastavom, Udea-Kastera je odgovorila odrično.

"Neće to učiniti, neće moći da izađe na teren sa zastavom", navela je ona.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke