Francuze smo prerano otpisali - NBA Kanada bez rešenja, domaćin u polufinalu na pogon evroligaških igrača

Autor: Mladen Heleta
utorak 06.08.2024.
20:04
Izvor: Sportske.net

I ide na Nemačku.

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Košarkaši Francuske pobedili su Kanadu rezultatom 82:73 i plasirali se u polufinale olimpijskog turnira.

Grupna faza često zna da zavara ljubitelje sporta. Kanađani su u njoj dominirali, imali 3-0, Francuzi su "štucali", vadili se protiv Japana, izgubili od Nemačke, ali su danas bili najbolji kada je to bilo najpotrebnije i boriće se u četvrtak za plasman u drugo uzastopno olimpijsko finale.

Fantastično je domaća selekcija otvorila duel u hali Bersi.

Igrali su Francuzi žestoku odbranu, isključili iz igre NBA zvezdu Šaja Gidžesa Aleksandera, maksimalno koristili svoju prednost ispod koša i očas posla su poveli 19:5.

Prvu deonicu su rešili u svoju korist sa 23:10 i sve do samog kraja držali distancu, od danas jako loših i indisponiranih Kanađana. 

Prišla je Kanada doduše na -5, na 4.09 pre kraja, ali taj nalet je odbijen, uz sjajnu rolu Evana Furnijea u finišu meča.

Selektor Francuske Vensan Kole je na vreme shvatio da mora iz korena da promeni NBA stil košarke koji je igrao njegov tim u grupi. Danas je Francuska igrala evropski i to se ispostavilo kao pun pogodak.

Evroligaške zvezde Lesor, Kordinije i Jabusele su dobili velike uloge i baš oni su bili prevaga na stranu Francuske u većem delu susreta.

U međuvremenu je Šaj došao o svog poenterskog učinka, ali prekasno za Kanadu.

Jabusele je sa 22 poena bio najefikasniji kod pobednika. Kordinije je dodao 20 poena, a Furnije 15. Lesor je zabeležio 13 poena, novi košarkaš Partizana Nilikina je ubacio pet, a Vembanjama je imao sedam poena i 11 skokova.

Kod Kanade, 27 poena Gildžesa Aleksandera i 16 Bereta. Ponovo je očajan bio Džamal Marej sa samo sedam poena.

Francuska će se u četvrtak za plasman u finale boriti sa svetskim šampionom Nemačkom, koja je jutros savladala Grčku sa 76:63. Nemci su pre četiri dana pobedili Francuze u grupi rezultatom 85:71.

U drugom polufinalu će igrati Srbija protiv SAD-a ili Brazila.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke