Fudbal na OI - Poslastica za kraj

Autor: Milovan Longinov
subota 07.08.2021.
12:15
Izvor: Sportske.net

Muško finale će biti sjajno...

Twitter/@SeFutbol
Twitter/@SeFutbol

Povezane vesti

Stigli smo do kraja olimpijskog turnira u fudbalu, finale je za sladokusce, igrače bez sumnje dva najbolja tima, Brazil koji brani titulu i Španci koji su poslali baš jaku ekipu u Tokio. Ni jedni ni drugi nisu blistali, ali se videlo iskustvo i klasa kada su detalji odlučivali, u polufinalu. Španija je slavila posle produžetaka protiv domaćina, bilo je 1:0, presudio je Realov Marko Asensio, dok se Brazil osvetio za London odnosno OI 2012. i pobedio nakon penala čvrste Meksikance, pa će u subotu u Jokohami braniti titulu iz Rija.

Pisali smo o novijoj istoriji ove dve olimpijske reprezentacije, pošto je Argentina osvojila zlato u Pekingu, za Brazil je postalo pitanje časti da se i oni dokopaju Olimpa. U Londonu nisu uspeli, ali u Riju na domaćem terenu pre pet godina nije bilo nikakve dileme. 

Sada imaju šansu za novo prvo mesto, protiv Španaca koji su ostvarili cilj takođe kao domaćini, još u Barseloni 1992. Taj tim "braće" kako sebe nazivaju sa Gvardiolom, Luisom Enrikeom, Kikom, Santijem Kanjizaresom, Amaviskom Abelardom,  je dobio sve mečeve na turniru, eliminisao Italijane, Ganu i Poljsku u napetom finalu na "Kamp Nou" i dokopao se toliko željenog trijumfa. 

Dakle, ko bude trijumfovao u finalu domoći će se prvi put zlata van svoje teritorije. Zanimljivo da Španija ima dva srebra, pre vek ih je razočarala Belgija, a mnogi zaboravljaju početak ovog veka i igre u Sidneju. Tada se Španija kvalifikovala kao polufinalista prvenstva Evrope za mlade, zajedno sa šampionom Italijom. Česima i Slovacima. U grupi su prošli na gol razliku, tri tima su imala šest bodova, ali je onda mladi tim izbacio Italijane golom Gabrija, pa Amerikance u polufinalu i kada su bili favoriti za zlato, u Sidneju ih je tukao Kamerun na penale, Amaja je promašio za tim u kome su igrali Ćavi, Albelda, Kapdevila, nesrećni Amaja je osim promašenog penala dao i autogol. Brazil je igrao na tom šampionatu i to predvođen Ronaldinjom, ali su ispali takođe od Kameruna pre borbe za medalje nakon produžetaka.

Ali, Brazil se dokopao medalje u Pekingu, četiri godine kasnije. Tada su uspeli da prođu Kamerun, ali je bronza imala gorak ukus jer ih je u polufibanu rasturila Argentina sa Mesijem, Aguerom, Rikelmeom, Di Marijom. Ipak, pobedili su u Šangaju Belgijance, Dijego i dvostruki strelac Žo su obezbedili prvu medalju na OI ikada za zemlju fudbala. Kako rekosmo usledilo je gorko srebro u Londonu gde su bili apsolutni favoriti, razočarao ih je Meksiko i onda zlato u Riju.


Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke