Fudbal na OI - Požurite!

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 22.07.2021.
09:25
Izvor: Sportske.net

Imamo i specijal na admiralbet.rs

Povezane vesti

Fudbalski turnir svakako nije zanimljiv kao košarkaški, ali bez obzira na to, privlači pažnju. Pravila su jasna, u obzir dolaze igrači ispod 24 godine (u ovom slučaju rođeni posle 1996. godine), ali postoji i pravilo po kome svaki tim ima pravo na tri starija igrača.

Tačnije, igračima ispod 23 godine je dozvoljeno učešće, ali je Olimpijski Komitet zbog pomeranja igara pomerio i granicu za godinu dana, kako korona ne bi srušila nečije olimpijske snove. 

Da vas puno ne zamaramo samim kvalifikacijama, tek turnir startuje pre zvaničnog otvaranja igara, u četvrtak, igraće se na sedam stadiona u šest gradova. Plasiralo se 15 timova, plus domaćin Japan, oni su podeljeni u četiri grupe. Žreb je na neki način bio dirigovan, klubovi iz iste konfederacije nisu mogli da budu birani zajedno. 

GRUPA A

Japanci su dobili startno mesto, a u grupi su im se pridružili Južna Afrika, Meksiko i Francuska.

Domaćin je osim mlađijh igrača među kojima se ističe Mihin pulen Tomijasu i Kubo, igrač Reala, pozvao kao starije Jošidu iz Sampdorije, Enda iz Štutgarta i čuvara mreže Urave, Sakaija koji je proteklih pet godina proveo u Marseju. Imaju dobar, ujednačen tim, ali bez pomoći publike biće baš teško da naprave nešto. 

Meksikanci su poslali tim iz domaće lige, mlade igrače, neki od njih idu u Tokio, umesto na Gold Kup. Veteran Očoa će braniti, Selektor Haime Lozano najavljuje borbu za medalju, ali iskreno pitanje je da li osim da izađu iz grupe mogu nešto.

Verovatno su bolji od Japanaca, ali i svakako Južne Afrike koja takođe dovodi klince iz domaće lige, uz par igrača iz portugalskih klubova. Francuzi ne bi trebalo da imaju problema, Žinjak stiže iz Meksika, zajedno sa Tovinom, oni su najiskusniji. Tim nema mnogo vrhunskih igrača jer ih klubovi nisu pustili, pa je ovaj tim mnogo manje iskusan od rivala. Možda Francuska nema šansu za medalju, ali će biti u nokaut fazi. 

U grupi B Honduras nema puno toga da ponudi, napadač Benguče je bonus igrač i verovatno najpoznatiji, igra u Boavisti, Rivas iz Ređine je važio za nadu Intera, ali se onda pogubio po pozajmicama. Ova ekipa je iskusnija od Nju Zelanda koji je za neke iznenađenje, no ima dosta mladih igrača po Evropi. Napadač Barnlija Kris Vud je zvučno ime, istina ovo je baš mlada ekipa, ali deluju brzo, snažno, mada su ovde da skupljaju iskustvo. Rumuni su doveli takođe mlad tim, neki igrači su debitovali i za A selekciju, selektirao ih je Mutu koji je seo na klupu Krajove, a tim će voditi selektor seniora Mirel Radoi koji je već dve godine na klupi "A" reprezentacije. Marin iz Pize je bio nada Sasuola, tu je i Baluža koga je Brajton pozajmio kijevskom Dinamu, Radiu iz Viljareala je igrao za Den Hag. I Rumuni su imali problem, nekoliko reprezentativaca nisu pustili klubovi. To nas dovodi do Južne Koreje koja bi mogla da osvoji grupu, imaju odličan tim, igrače iz domaće lige koje predvodi dosta iskusniji Hvang iz Bordoa. Imaju velike ambicije na OI, pa je jedna od naših opklada iz specijala, da osvajaju grupu.

U grupi C, Argentina i Španija će voditi glavnu reč. Gaučosi imaju polovinu tima iz Evrope, Naitan Perez igra za Hetafe, priča se da će se vratiti u domovinu, tu su Ponse, Medina iz Lensa, Gaih koji je igrao za Benevento. Ne deluju jako kao i obično i oni su imali problema da dovedu sve igrače na koje računa selektor Baptista, obratite pažnju na mladog Almadu iz Veleza koji je strašan igrač. Argentina je čini se značajno slabija od Španaca, Mingeza, Pau Tores, Olmo, Sebaljos, Asensio, Erik Garsija, Pedri, Ojarzabal, imaju dosta iskusnih fudbalera i Španija ide na zlato, to je sasvim jasno. 

Ostali timovi u grupi C?

Australija je prosečna, dosta igrača iz domaće lige, neki iz nižerazrednih engleskih klubova, tu je doduše Arzani koga Siti šalje na pozajmice, pa bonus Dajk koji je bio u Japanu i Bliskom Istoku, Kejleb Vats je debitovao za Sautempton, ali to je preslabo. Egipat predvodi Hegazi koji je svojevremeno bio u Engleskoj, ostali igrači su manje više nepoznati javnosti osim možda Sobhija koji je bio u Hadersfildu i nije baš prošao slavno. 

U grupi D će prštati, Brazilci uvek imaju najveće ambicije, štoper Sevilje Dijego Karlos je u timu, tu je i legendarni Dani Alveš, Malkom iz Zenita, Rejnije iz Reala, Martineli iz Arsenala, pa igrači kao Paulinjo, Mateus Kunja iz Bundeslige. Doveli su iskustvo, klasu i momke željne dokazivanja. Što se Nemaca tiče Maks Kruze će sa klincima, tu je Henriks, pa Rihter i Amiri, ali su oni najbolji iz ekipe koja se borila sa Špancima za vrh ostali u klubovima. To nas dovodi do Obale Slonovače, Baji, Kesi i Gradel kao stariji igrače predvode hrpu talentovanih klinaca, afričke reprezentacije uvek igraju odlično na olimpijskim turnirima, pa za nas recimo ne bi bilo iznenađenje, makar ne ogromno, da "Slonovi" završe ispred Nemaca. Grupu popunjava Saudi Arabija koja nema nikakvu šansu.

Prvi favoriti za osvajanje turnira je Španija, iza njih je Brazil, treći su Francuzi. Čitav specijal imate na admiralbet.rs, Olimpijske Igre pratite na sportske.net, a mi imamo par opklada.

6814 Grupa B - Pobednik Južna Koreja (2.08)
6814 Grupa D - Obala Slonovače ide dalje (4.00)

Ne propustite

Preporuka za vas

WEB preporuke