Fudbalski olimpijski turnir - Šta nas čeka od srede?

Autor: Milovan Longinov
sreda 24.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Dosta zanimljivih timova u obe konkurencije…

Povezane vesti

Po tradiciji, fudbalski turnir startuje par dana pre otvaranja igara. Razlog je prenatrpanost programa, odnosno 16 timova koji će za kratko vreme odigrati veliki broj meča. Verovatno znate u muškoj konkurenciji igraju mladi timovi, do 23 godine, pojačani trojicom starijih. Ovo UNDER 23 uzmite uslovno jer se recimo iz Evrope kvalifikuju reprezentacije koje su igrale završnicu šampionata starog kontinenta za mlade, do 21 godine.

Evropu predstavljaju u ovom izdanju četiri tima, uključujući i domaćina Francusku, tu su još Španija, Izrael i Ukrajina. Južnu Ameriku predstavljaju Argentina i Paragvaj, Amerikanci i Dominikana stižu kao kvalifikanti sa CONCACAF prvenstva za mlade reprezentacije. Aziju predstavljaju Japan, Uzbekistan i Irak, dok će sa crnog kontinenta stići čak četiri tima, Maroko, Egipat, Mali i Gvineja koja se izborila kroz dodatne kvalifikacije.

Brazil ne brani titulu, srebrni Španci su ti, nema ni Meksika. Uvek je siromašnije kada nije tu "Selesao" koji je osvojio dve titule na par poslendjih Olimpijskih Igara, srebro u Londonu, bronzu 2008. Argentina ima zlata iz Atine i Pekinga. Nema ni Nigerije koja je u prvoj deceniji veka bila sjajna, pa će sve delovati malo čudno.

Najmotivisaniji su Francuzi, čini se da imaju najjači tim sa Dueom, Oliseom, "prestarelim" Lakazetom, Mateteom, Badeom iz Sevilje tu je i talentovani Čerki iz Liona. Najveće ime je na klupi, Tijeri Anri, dosta njegovih igrača ima solidan broj seniorskih mečeva u karijeri. Naravno otpali su Malo Gusto i Barkola koji su u seniorskom timu. Prema pravilima FIFA klubovi ne moraju da puste igrače na OI.

Španci su i dalje u euforiji oko evropske titule, imaju zanimljiv tim, ali oni najbolji su kod De la Fuentea, pa će verovatno ponavljanje onog zlata iz Barselone ostati san.

I Argentina koju sa klupe predvodi Havijer Maskerano je umela da dovede jače ekipe, mada oni imaju talenat za preživljavanje i mogli bi da se uključe u bitku za sam vrh. Dosta igrača su poznati onima koji prate južnoamerički fudbal i tamošnju ligu kroz naše tekstove u magazinu. Tijago Almada iz Atlante bi mogao da zapali uskoro Evropu, Pablo Solari takođe čeka odlazak iz Rivera, Sforca iz Njuelsa je velika nada, otišao je ovog leta u Vasko. Videćemo i sina velikog Fernanda Redonda, Federika koji ima baš fudbalske gene, sada je sa Mesijem u Majamiju.

Marokanci stižu sa velikom zvezdom, Hakimijem i talentovanim timom sa desetak igrača iz Evrope.

Ne može bez Srbije, nekadašnji omladinac Zvezde iz devedesetih i igrač velikog broja naših klubova, Marko Mitrović je selektor Amerikanaca. On je bio pre desetak godina i pomoćnik Aleksandru Kristiću u Napretku, pa onda i Veljku Paunoviću u mlađim selekcijama Srbije. Radio je i sa "komandantom Veljkom" u Čikagu i Ridingu, a onda dobio šansu u mlađim kategorijama "Jenkija". Pozvao je od starijih igrača Đorđa Mihajlovića koga se sećate baš iz Čikaga. Amerika se vraća na OI prvi put posle 2008. nikada nisu osvojili medalju, bili su četvrti u Sidneju.

I Japan je dva puta gubio za bronzu, u Londonu i na prošlim igrama kao domaćin u Tokiju. Po nama mogli bi sve da iznenade, imaju prilično talentovan tim.

U Paragvaju se izdvaja nekadašnji igrač Vest Hema, iskusni Balbuena, za Gvineju će igrati Nabi Keita, za Uzbekistance najbolji fudbaler, Šomurodov koji nastupa u Seriji A.

Ženski fudbalski turnir je jači, tu igraju najjači timovi, predvođeni Amerikankama koje su rekorderke sa četiri zlata. Ali, kod njih je smena generacija, Kanada im je na prošlim igrama odnela zlato, pre toga je slavila Nemačka u Riju.

Svi najbolji su tu, Francuskinje će učiniti sve da se dokopaju zlata koje kako rekosmo brani moćna i iskusna kanadska reprezentacija. Amerika i Nemačka su zajedno u grupi. 

Takođe tu su i Španjolke koje su u velikom naletu dolaze sa Aleksijom Puteljas i ostalim zvezdama kao svetske prvakinje. Sa njima u grupi su opasne Nigerijke, ali i Brazilke koje verovali ili ne predvodi legendarna Marta. Ona ima 38 godina, može se reći "ženski Ronaldo", igra u Orlandu, zajedno sa mlađom koleginicom iz reprezentacije Adrijanom.

Spremite se, ima obično dosta uzbuđenja na oba turnira i kod muškaraca i kod dama, a utakmice su otvorenije i efikasnije nego na drugim velikim takmičenjima.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke