ISTORIJSKI HET-TRIK - Srbi "potopili" Hrvate za novo olimpijsko zlato!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 11.08.2024.
15:05
Izvor: Sportske.net

Nestvaran uspeh!

EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Povezane vesti

Vaterpolisti Srbije osvojili su zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

Oni su u velikom finalu pobedili aktuelnog šampiona sveta Hrvatsku sa 13:11 i na taj način po treći puz zaredom došli do olimpijskog zlata, što je uspeh za anale.

Malo je bilo onih koji su verovali da će ovaj tim uspeti da načini ovako veliki podvig posle smene generacije i nekoliko loših turnira u nizu. Sumnje su se pojačale nakon što je Srbija u grupnoj fazi upisala dve pobede i tri poraza i u četvrtfinale ušla sa četvrte pozicije.

Ipak, kada je bilo najvažnije, proradio je šampionski gen, pale su Grčka i SAD, a sada i Hrvatska posle blistavog finala za Srbe.

Pre Srbije, Mađarska je imala tri uzastopna zlata (2000. u Sidneju, 2004. u Atini i 2008. u Pekingu), a Srbija je 2016. godine u Riju, 2021. u Tokiju i 2024. godine u Parizu postala olimpijski prvak.

Selektor Uroš Stevanović je maestralno pripremio finalni meč, Srbija je "pokidala" u odbrani, dok je u napadu bila neverovatno dobra u realizaciji igrača više.

Najefikasniji kod Srbije bio je Miloš Ćuk sa tri gola, po dva su postigli Nikola Dedović i Nikola Jakšić, a po jednom su se u listu strelaca upisali Dušan Mandić, Strahinja Rašović, Radomir Drašović, Nemanja Vico, Nemanja Ubović i Viktor Rašović.

Kod Hrvatske se istakao Jerko Marinić-Kragić sa tri gola.

Loren Fatović je nastavio svoju seriju, koju je započeo u polufinalu protiv Mađarske, dao je gol iz akcije sa igračem više za vođstvo Hrvatske od 0:1.

Srbija je imala odgovor, Strahinja Rašović je sjajno proigrao Ubovića, a ovaj izjednačio na 1:1 iz akcije sa igračem više.

Potom peterac za Srbiju i gol Ćuka, pa izjednačenje preko Kragića, za 2:2 i onda sjajan finiš prve deonice za naš tim.

Ćuk je ponovo pogodio za 3:2, Srbija je u tim momentima igrala brutalnu odbranu, a kapiten Nikola Jakšić je, u svom stilu, dva puta zatresao mrežu Hrvatske i odveo Srbe na velikih 5:2 posle prvih osam minuta igre.

I druga četvrtina je počela pogotkom Hrvata, Fatović je proigrao Lončara, a ovaj uspešno realizovao akciju sa igračem više.

Već u sledećem napadu je istom merom uzvratio Vico, a nakon nekoliko loših napada na obe strane, Srbija je iskoristila napad sa dvojicom igrača više i preko Strahinje Rašovića otišla na 7:3, pa je Ivica Tucak bio primoran da zatraži tajm-aut.

Naš golman Radoslav Filipović se razbranio, skinuo je nekoliko "bombi", ali Fatovićevu za 7:4 nije mogao.

Marinić-Kragić je vratio Hrvate na 7:5, a Srbi su potom odigrali jednu od lepših akcija na turniru, koju je Dedović krunisao, za 8:5.

To je bio rezultat prvog poluvremena.

Treća deonica krenula je idealno za Srbiju, pošto je Viktor Rašović proparao mrežu Hrvatske, za 9:5.

Na 9:6 je smanjio Marinić-Kragić, ali je Drašović "projektilom" vratio "delfine" na +4 (10:6).

Maro Joković je dao gol za 10:7, zatim "grom" Dušana Mandića sa velike distance za 11:7, pa pogodak Jokovića sa desne strane, za 11:8 na kraju ovog dela igre.

Poslednja deonica je otvorena pogotkom Vrlića za 11:9, naši su malo stali u fazi napada, ali su bili perfektni u defanzivi i odbranili nekoliko opasnih napada, kada su Hrvati mogli da priđu na -1.

Nisu prišli, pa se ukazao fantastični Dedović i bravuroznim udarcem pogodio željeno mesto, za 12:9.

To je bio kraj, Hrvati su do kraja dali dva gola, između toga je strelac bio Miloš Ćuk i Srbija je uradila nešto što je malo ko očekivao.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke