Južnosudanci protiv organizatora i šuta za tri - Karlik Džons lider u istorijskoj pobedi

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 28.07.2024.
13:08
Izvor: Sportske.net

Debi na Olimpijskim igrama i prva pobeda za Južni Sudan.

FIBA Basketball
FIBA Basketball

Povezane vesti

Košarkaška reprezentacija Južnog Sudana savladala je Portoriko rezultatom 90:79 u prvom kolu grupne faze Olimpijskih igara.

Sam početak duela bio je kontroverzan pošto su organizatori umesto himne Južnog Sudana, na razglas pustili sudansku.

Možda je Južni Sudan propisno namučio Sjedinjene Američke Države u nedavnoj pripremnoj utakmici, ali to nije nužno značilo da će dominirati protiv Portorikanaca. Naprotiv, ova karipska selekcija je utakmicu otvorila sa 0:8 i vodila najveći deo meča.

Odlično su otvorili zahvaljujući, a kome drugom nego Hozeu Alvaradu i Tremontu Votersu, da bi im se u uvodnom periodu igre priključio i Đan Klavel. Konstantno su Portorikanci pogađali za tri poena i u prvom poluvremenu pogodili 10 trojki iz 15 pokušaja! 

Ono što je bilo upečatljivo jeste da se u završnici prvog dela povredio najbolji igrač ekipe Hoze Alvarado koji je osetio bol u zglobu zbog čega je hramljući otišao put svlačionice. Međutim, on se vratio po startu nastavka, ali tada je Južni Sudan preuzeo kontrolu. Serija 11:0 Južnog Sudana koju su obeležile tri trojke. Zagrejali su izabranici Rojala Ajvija ruke, pa kada je serija afričke ekipe prekinuta, odmah je Kuol postigao još jednu trojku. Portorikanci su bili u nokdaunu, a Južni Sudan od tog momenta nije ispustio priliku za trijumf iako se tim Nelsona Kolona približavao nekoliko puta.

Razlog za poraz Portorikanaca se može pronaći i u tome što su postigli samo jednu trojku u drugom poluvremenu iz 16 pokušaja!

Karlik Džons je ubacio 19 poena, uz sedam skokova i šest asistencija. Marijal Šejok je imao 15. Hoze Alvarado je ubacio 26, a Tremont Voters 18 poena.

Južni Sudan u narednom kolu igra protiv Amerikanaca, a Portoriko će na Srbiju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke